[Tarih] Gedhilfe Krallığı

#1
Uzak Çağ (P.Ö. ? - 1001)

Resmi Kuruluş ve Forøhata Savaşı (P.Ö. 1012 - 1010)
Gedhilfe Krallığı (Gedhilfçe: Oplusmineingk Gedhilf) P.Ö. 1012 yılında Jondri I. tarafından Vodhis ve Ozæf aileleri önderliğinde kurulmuştur. Gedhilf topluluğunun mutlak monarşi sistemine geçmeden önceki yaşantılarına ait yazılı kaynakların çoğu savaşlar sebebiyle yok edildiğinden sadece belirli yazıtların ve görsellerin iyi muhafaza edilememiş kalıntıları bulunmaktadır. Gedhilf halkının Uzak Çağ diye adlandırdıkları dönemin çoğunluğunda yazı sistemi olarak taş üstüne Antik Gedhilf Alfabesi (Gedhilfçe: Dhælmængz Vorik) kazınmış ve devlet sistemine geçiş sürecinde çizilmiş olan sınırların içerisinde bulunan şehirlerin merkez bölgelerinde gönüllü topluluklar aracılığıyla halka eğitim verilmiştir. Vodhis ailesi, toplumun tarım konusunda gelişmesini sağlamış ve tarımcılığa verdikleri emek ile insanların güvenini kazanmıştır. Ozæf ailesi ise silahlanma ve güvenlik bakımından ülke sistemine geçilmesi konusunda büyük rol oynamıştır. Gedhilf topluluğu, P.Ö. 1012 yılının başlarında Dusha milletine ait olan Forøhata Beyliği tarafından işgal edilme tehlikesine maruz kalmıştır. Bunun sonucunda, Jondri Vodhis ve Deibli Ozæf evlendirilmiş ve Gedhilf Krallığı'nın resmi olarak kurulduğunu ilan etmişlerdir. Jondri, Gedhilfe'nin ilk kralı olarak ülke kurulduktan 67 gün sonra ülkenin resmi anayasasını yayınlamış ve anayasanın yayınlanması ile birlikte Forøhata Beyliği'ne savaş ilan etmiştir. Gedhilfe Krallığı, savaş ilerledikçe kılıç, mızrak, kargı gibi silahların üretimini hızlandırmış ve 2 yıl içinde savaşı zaferle sonlandırmıştır. Savaş sonucunda Gedhilfe Krallığı, Forøhata Beyliği'nin topraklarını çizilen sınırlarına katıp, bu topraklarda Nyakostu şehrini kurmuştur. 1010 yılında ülkenin resmi bayrağı belli olmuş ve tüm şehirlere gönderilip asılmıştır. Aynı yıl içinde Æfgrenst şehri başkent olarak seçilmiştir.


Forøhata İsyanı (Yedi Yıl İsyanı) (P.Ö. 1010 - 1003)
P.Ö. 1010, 27. gününde Nyakostu şehrinde Aduri Gupuha adında Dusha, aslen eski Forøhata Beyliği kökenli bir Gedhilfe vatandaşı merkezi pazar bölgesinde bir kadını rehin alıp önceden yazdığı uzun bir metni okuyup kadını ve kendisini bıçakla öldürmüştür. Metni okuduğu kağıt Gedhilfe'nin koruma görevlileri tarafından ele geçirilmiştir. Orijinal metin ve çevirisi aşağıdaki gibidir;

"O' noshe no Dushuma.
Hata no guho shøno.
Sḧo paføduti du sḧo ngia totone rasḧuhu mi.
Punø Dushuma no gushe ena ipe ri hafuru ga dasḧunu ngø guhe no Nyakusto.
I dore nota."


"Ey, Dushuma milleti.
İntikam günü gelmiştir.
Bizi kolaylıkla yenebileceklerini sanıyorlar.
Tüm Dushuma vatandaşları meşalelerini alıp Nyakusto şehrini basmalı.
Bu akşam saldırıyoruz."

Bu saldırı, şehrin içinde bir ayaklanma çıkmasına sebep olmuştur. Aynı günün akşamı, yıkılmış olan Forøhata Beyliği'nin eski vatandaşları meşaleler, kılıçlar ve mızrakları ile Nyakusto şehrinin merkezi binasını basmaya kalkışmışlardır. Nyakusto şehrinin valisi, 2 saat boyunca isyanı bastırma konusunda başarılı olsa da 2 saatin sonunda 1 Gedhilfe askerinin ölümü sonucunda askerlere isyan çıkaranlara saldırma emri vermiş ve isyan o gece bastırılmıştır. Tam olarak 33 Dusha kökenli vatandaşın öldüğü gece yaşananların bilgisi Gedhilfe Kralı Jondri'ye iletildiğinde Jondri I. Nyakusto valisi Fenlantro Ozæf'i görevden almıştır. Kral Jondri, halka silahlı karşı koymaya kesinlikle karşı olduğunu, isyanları bastırmanın farklı yöntemleri olduğunu belirtmiştir. Fenlantro Ozæf'in görevden alınması Vodhis ve Ozæf aileleri arasındaki bağların zedelenmesine yol açmıştır.

"Halkını memnun etmedikçe onları yönetmenin bir anlamı yoktur."
-Jondri I.

Gerçekleşen saldırıdan bir gün sonra, aynı bölgede yerel halk toplanmış ve tekrar merkez binasını basmaya çalışmışlardır. Olaydan sağ kalan bir askerin aldığı notlara göre, onlara yeni atanan valinin 2 gün içinde şehre ulaşacağı, bu süre içinde isyan çıkma durumunda isyanı kaba kuvvet kullanmadan bastırmaları emri verilmiş, bu emre uymayanların kellesinin alınacağı belirtilmiştir. Bu gece içinde sadece bir asker kuralları çiğneyip halka saldırmıştır ve 2 Dusha kökenli vatandaşı öldürmüştür. Kaba kuvvet kullanmama emri sonucunda halkın saldırılarıyla 21 Gedhilfe askeri öldürülmüştür. Kurtulan askerin notları içinde öldürülen askerlerin meşalelerle yakılarak, işkence edilerek öldürüldükleri belirtilmiştir. Ertesi gün isyan devam etmemiş olsa da 1010 yılının 29. gününde yeni valinin gelmesiyle birlikte yeni bir ayaklanma patlak vermiştir. Yeni vali Hweifrei Vodhis, halkın tatlı dil ile duracağını iddia etmiş ve hiçbir korumaya kendisini korumamasını emrederek halkın karşısına çıkmış, ancak halk tarafından hızlıca linç edilerek öldürülmüştür. Bunun sonucunda iki aileden de tepki çeken Jondri I. tahttan inip ağabeyini yeni kral olarak atamıştır. Böylelikle Gedhilfe Krallığı Trablo Vodhis'in önderliğine geçmiştir. Kral Trablo, kardeşinin aksine daha sert bir politika izlemiş ve isyan çıkaranların öldürüleceğini duyurmuştur. Nyakusto şehrine 150 kraliyet askeri göndermiş ve 40 gün boyunca şehrin tamamında devriye gezmelerini emretmiştir. İsyanı tekrardan yaşatmaya çalışan 7 vatandaş 40 gün içerisinde öldürülmüştür. 1010 yılının 67. gününün gecesinde 1 kişi Nyakusto şehrinden kaçıp Gedhilfe'ye sınırı olan, Dusha halkından oluşan başka bir beylik olan Herafena Beyliği'ne sığınmıştır. Herafena Beyliği Nyakusto şehrinde olanları öğrendikten sonra Dusha halklarının birbiriyle savaş içinde olduğu diğer beyliklerine de haber yollamış ve geçici bir ateşkes ile Gedhilfe'ye karşı güç kullanmayı teklif etmiştir. 7 beyliğin 6'sı bu teklifi kabul etmiş ve Gedhilfe topraklarına asker yollamıştır. 7 yıl boyunca Trablo I. bu isyanı bastırmaya çalışmış ve 7 yılın sonunda başarılı olmuştur. Gedhilfe bu süreçte 488 asker kaybetmiştir. Dusha beylikleri ise 790 kayıp vermiş ve bu isyan sonucunda sınırlarını birleştirip tek ülke rejimi haline gelmiş, Dusha Krallığı'nı kurmuşlardır.

Değişim Çağı (P.Ö. 1000 - 401)

Gedhilfe Krallığı, Değişim Çağı içerisinde mimari, kültürel, ticari ve askeri alanlarda kayda değer bir değişime uğramıştır. Ayrıca, Shugridizm dininin temelleri Gedhilfe toprakları içinde atılmış ve Gedhilfe aracılığıyla kıtaya yayılmıştır. Himota İmparatorluğu, Gedhilfe Krallığı'nın askeri politikalarını değiştirmesinde büyük bir rol oynamıştır. Gedhilfe Krallığı'nın ilk taht kavgaları Değişim Çağı içerisinde yaşanmıştır. Gedhilfe Krallığı, çeşitli enstrümanların üretilmesiyle müzik kültüründe de gelişim göstermiş ve P.Ö. 992 yılında Kral Trablo Önderliğinde (Gedhilfçe: Stu Smineingk Trablo) adındaki ilk resmi marşlarını duyurmuşlardır.

Smistro ve Travd'ın İcadı (P.Ö. 994)
Gedhilfe'nin 1000'li yıllarının en önemli müzisyenlerinden biri olan Selahi Bosodz, P.Ö. 994 yılında Smistro adlı müzik aletini icat etmiştir. Smistro, odundan yapılmış oval bir gövde ve kola sahip yedi telli bir çalgıdır. Smistro, ilerleyen yıllarda hızlıca Gedhilfe'nin etnik müziğinin bir parçası haline gelmiş, konserlerde ve hanlarda sıklıkla kullanılmıştır. Selahi Bosodz, bir enstrüman icat ederek dönemin müzisyenlerini yeni enstrümanlar üretmeye yönlendirmiş ve sonrasında üretilen ilk enstrüman aynı yıl Lug Koktodz tarafından icat edilen Travd adlı enstrümandır. Travd, sadece Gedhilfe topraklarının güneyinde yetişen kızılımsı ağacından yapılan, altta bir üstte yedi delikten oluşan üflemeli bir çalgıdır. Bu iki enstrümanın icadı dönemin kralı Trablo'nun müzik kültürüne verdiği önemi yükseltmiş, böylelikle ülkede yeni konser alanları ve hanlar kurulmasına sebep olmuştur.

Kral Trablo'nun Tahttan İndirilmesi (P.Ö. 973)
Gedhilfe Krallığı, Dusha Krallığı ile sürekli çatışma halinde olduğundan ülkenin harcama politikasında genellikle askeri güç ön planda olmuştur. Bu dönemlerde Gedhilfe Krallığı, ülkenin güneyindeki kızılımsı ağaçlarını, alüvyonlarında bulunan elmasları ve yeraltı kaynaklarından çıkarılan antrasitleri kuzeydoğuda yaşayan Qardakh kabilelerine, kıtaya yayılmış prensliklere ve beyliklere ihraç ederek ekonomisini yaşatmaktadır. Ancak askeri güce ve silah üretimine ayrılan paranın zaman geçtikçe artması halkın fakirleşmesini sağlamış, eğlence mekanlarının ve gıda marketlerinin geçinemedikleri için kapatılmalarına sebep olmuştur. Bundan memnun olmayan halk, şikayetlerini soylu ailelere iletmiştir ve bu sebeple soylu aileler arasında fikir ayrılığı oluşmuştur. Vodhis ailesi, kendi ailelerinden olan Kral Trablo'nun doğru kararlar verdiğini öne sürmüşken Ozæf ailesi kıtada barış sağlanması gerektiğini ve Gedhilfe halkının refah seviyesinin yükseltilmesine ihtiyaç duyulduğunu savunmuştur. Ülkenin ilk kralı olan Jondri Vodhis, ilk kraliçe olan Deibli Ozæf ile birlikte Ozæf ailesinin tarafını tutmuş ve Kral Trablo'ya karşı çıkmıştır. Bunun üzerine Kral Trablo, kardeşi Jondri'nin ve Deibli Ozæf'in tutuklanmasını emretmiştir. Tutuklama sebebini ülkenin anayasasında bulunan "Ülkenin izlediği yolu, halkın düşünce yapısını bozacak derecede eleştirmek" suçu olarak göstermiştir. Bunun üstüne, Ozæf ailesi P.Ö. 973 yılında Kral Trablo'ya suikast düzenlemiştir. Ozæf ailesinden Neim, 973 yılının başlarında Kral Trablo ile evlenmiş ve yeni kraliçe olmuştur. Evliliklerinden kısa bir süre sonra Neim, yılın 27. gününün gecesinde Trablo'nun içkisine zehir katarak kralı öldürmüştür. Aynı gece içinde, Ozæf ailesi Vodhis ailesinin tamamını bir hana eğlenmeye davet etmiştir. Han, Ozæf ailesinin emri üzerine Vodhis ailesi dışındaki müşterilere kapatılmış ve tüm ailenin silahsız ve zırhsız bir şekilde içeriye hapsolmasına sebep olmuştur. Ozæf ailesi, kılıçlar ve kargılar eşliğinde Vodhis ailesini tamamen katletmiştir. Bu olaydan sonra Deibli Ozæf zindandan çıkarılmış, Jondri Vodhis ise Dusha Krallığı'na sürülmüştür. Vodhis ailesinin katliamından 7 gün sonra Gefti Ozæf yeni kral olarak, Hum Ozæf ise yeni kraliçe olarak tahta çıkmıştır.

Ferin Mimarisine Geçiş (P.Ö. 882 - 870)
Dönemin kralı Ferin Ozæf, Gedhilfe şehirlerinin mimari yapısında değişiklikler yapılmasını sağlamıştır. 12 yıllık bir inşa ve restorasyon süreci sonrasında en büyük 6 şehrin tüm binaları yenilenmiş, kalan şehirlerde ise yeni binalar inşa edilmiştir. Gedhilfe'de başlayan bu akım, Ferin I. zamanında ortaya çıktığı için kıtaya Ferin Mimarisi adıyla yayılmış ve yüzyıllar boyunca etkisini göstermiştir. Ferin mimarisinde, simetriye ve büyüklüğe odaklanılmış, binalar dökme demir ve betonla inşa edilmiştir. Ülkede bu akımdan önce genellikle oval çatılı ve tek katlı olan hanlar, Ferin mimarisi ile üç veya dört katlı, dört köşeli, düz binalar haline gelmiştir. Ferin mimarisi için kullanılan malzemeler döneminde Himota İmparatorluğu'nun kaynaklarına göre oldukça düşük olduğundan, kısa bir süreliğine Gedhilf Krallığı tarafından Dusha Krallığı'na ihraç edilmiş ve tarihte ilk defa iki ülke için bir barış platformu oluşmuştur.

Heifteth ve Shugridizm'in Doğuşu (P.Ö. 857 - 790)
Shugridizm dini, Gedhilfe topraklarından çıkmış ve kıtanın belirli kısımlarına yayılmıştır. Shugridizm dini Heifteth adlı elçi aracılığıyla yayılmış ve kitap haline getirilmiştir. Heifteth'in, Shugridizm'in kitabına göre dinin gelmiş geçmiş tek elçi olduğu bilinmektedir. Heifteth, resmi kaynaklara göre P.Ö. 857 yılında, Æfgrenst şehrinde doğmuştur. Kıtada eşi benzeri bulunmayan altın sarısı gözlerle doğduğu bilinen Heifteth, ailesinin iddiasına göre bir gün çam ağaçlarını görmeye gittiklerinde ağaçlardan birini tek dokunuşla büyütmüştür. Bunun üstüne durumu Gedhilfe Krallığı'nın kraliyet polislerine bildiren ebeveynleri, Heifteth'in zindana atılmasını, sonradan da bilim adamları tarafından incelenmesini sağlamıştır. Heifteth'in zindanda ve laboratuvarlarda yaşadığı olaylar, onu bir kitap yazmaya itmiştir. Heifteth, kaldığı evinde 6 yıl içinde yazdığı kitabı gittiği yatılı okuldan edindiği arkadaşlarıyla paylaşmış ve onları etkilemiştir. Bunun sonucunda Heifteth ve arkadaşları, Æfgrenst şehrinde bu kitabı yaymaya karar vermişlerdir. Shugridizm dininin baz aldığı düşünce, yüzyıllar öncesinden tüm kıtaya yayıldığı ve kulaktan duyma bilgilerle insandan insana aktarıldığı için, kitabı okuyan insanların çoğu kitapta okuduklarına inanmış ve kendi tanıdıklarına bunu yayma çabasına girmişlerdir. Dönemin kralı Podælvz Ozæf, P.Ö. 792 yılında Heifteth'i ülkenin düşünce yapısına bir tehdit olarak gördüğü için tutuklama kararı almış, ancak dinin Æfgrenst ve ona komşu olan şehirlerin çoğunluğuna yayılmış olması sebebiyle gelecek tepkileri önlemek adına bu fikri uygulamamıştır.

Üç-Güç Birliği Savaşları (P.Ö. 740 - 735)
Dönemin kralı Kyovei Ozæf, Himota İmparatorluğu ile Değişim Çağı'nın büyük bir kısmında gerçekleşmiş sınır çatışmalarının genellikle Himota zaferi ile bitmesi sonucunda, P.Ö. 740 yılında Dusha Krallığı'na ateşkes teklif etmiş ve Himota İmparatorluğu'nu işgal etme amacı güden bir birlik kurulmasını önermiştir. Teklifi kabul edip birliğin resmi olarak 740 yılında kurulmasını sağlayan Dusha Krallığı ise birliğe Dusha'nın doğusunda bulunan bölgelerde yaşayan Qardakh kabilelerinin birliğin parçası olması gerektiğini belirtmiştir. Aynı yıl içinde Qardakh kabileleri de birliğe resmi olarak katılmış ve düzenlenecek ilk muharebe için 200 asker yollamışlardır.

Hentanden Savaşı (P.Ö. 740, 68. gün)
Hentanden Savaşı, Üç-Güç Birliği ve Himota İmparatorluğu arasında gerçekleşmiş ilk savaştır. Savaş, Himota'nın en batıdaki, Gedhilfe'nin sınırında olan şehri Hentanden sınırları içerisinde gerçekleşmiştir. Qardakh güçlerinin ön cephede olduğu Üç-Güç Birliği, savaşın beşinci günü Hentanden şehrinin sınır güvenliğini aşmış ve şehri işgale koyulmuştur. Himota İmparatorluğu, Gedhilfe'nin sınır şehirlerindeki askeri gücün sınırlı olması sebebiyle Hentanden'in askeri gücünü sınırlı tutmuş, sınır gücünün hazırlıksız yakalanmasına sebep olmuştur. Yakın şehirlerde bulunan gözcülerin işgalden haberdar olması sonucunda işgal haberi Himota İmparatoru'nun kulağına gitmiş ve Himota ordusu Hentanden şehrine yönlendirilmiştir. Yüzlerce ölünün olduğu savaş, Himota İmparatorluğu'nun işgali bastırması ve zaferiyle sonuçlanmıştır. Savaşın içinde bulunan 300 Qardakh askerinden sadece 28'i sağ kalmıştır. Gedhilfe ve Dusha Krallığı, bu savaşın sonucunda askeri güçlerini ve silah teknolojilerini arttırma gereği duymuşlardır.

Bombinab Savaşı (P.Ö. 738, 27. gün)
Hentanden Savaşı'ndan 2 yıl sonra, Himota, ordusunu üçe bölerek bir strateji geliştirmiş ve Bombinab Savaşı'na sebep olmuştur. Savaş birden fazla şehirde gerçekleşmiş olsa da, saldırılan ilk şehir Gedhilfe Krallığı'nın Bombinab şehri olduğundan savaşa bu şehrin ismi konulmuştur. Himota ordusunun bir parçası, P.Ö. 738 yılının 27. gecesinde Gedhilfe Krallığı'nın Himota sınırında olan Bombinab şehrini ve Dusha Krallığı'nın Himota sınırında olan Forøhem şehrini işgale kalkışmıştır. Buna hazırlıksız yakalanan Gedhilfe ve Dusha orduları, aynı gece destek kuvvet çağırmış ve sınırda Himota ile çatışmıştır. Çatışma iki saat sürdükten sonra Himota ordusu, okçularının ateşini sürdürürken geri çekilmiş ve Üç-Güç Birliği ordusunun onları takip etmesine sebep olmuştur. Etraf karanlık olmasına rağmen, Himota ordusu iz bırakarak, meşaleler eşliğinde kaçmıştır. Gece yarısına kadar uzun bir süre Himota'lıları takip eden Üç-Güç Birliği ordusu, Himota'nın bozgununa uğramış ve ek okçu birliği ile karşılaşmıştır. Himota İmparatorluğu, Gedhilfe ve Dusha ordularını ok yağmuruna tutmuş ve aynı zamanda atlı savaşçılarla saldırmıştır. Savaş sonucunda iki şehrin ana ordusu büyük bir darbe almış, yedek ordularda ise yüksek sayıda kayıp verilmiştir. Bu savaş Himota kaynaklarında "Gecenin Kucağında Savaş" adıyla geçmektedir.

Qardakh Bölgesel Savaşı (P.Ö. 736, 55. gün)
Qardakh Bölgesel Savaşı, kıtanın kuzeydoğusunda, yani dönemin Qardakh kabile bölgelerinde gerçekleşmiştir. Savaş, Himota İmparatorluğu'nun Qardakh kabilesine savaş ilanını bir elçiyle göndermesinden 17 gün sonra başlamıştır. Savaş ilanından kısa bir süre sonra, Gedhilfe Krallığı ve Dusha Krallığı, Qardakh bölgelerine sayıca yüksek bir ordu göndermiş ve savunma stratejisi geliştirmiştir. Himota İmparatorluğu'nun savaş stratejisi, Gedhilfe ve Dusha'nın savaş stratejisine üstün gelmiş ve Himota savaşta galip gelme yolunda ilerlemiştir. Gedhilfe ve Dusha krallıkları, savaşı kaybedeceklerini anladıklarında geri çekilmeye karar vermiş, ancak aynı emri Qardakh kabilelerine vermemişlerdir. Bunun üstüne Qardakh kabilesi, savaş alanında yalnız bırakılmış ve çok fazla kayıp vermiştir. Bu savaşın da kazananı olan Himota İmparatorluğu, savaştan sonra Qardakh kabilesine ticaret teklifi yapmıştır. Teklifi kabul eden Qardakh kabilesi, savaştan kısa bir süre sonra Üç-Güç Birliği'nden ayrılmıştır.

Güneybatı Savaşı (P.Ö. 735, 35. gün)
Qardakh Bölgesel Savaşı'ndan 1 yıl sonra, Gedhilfe ve Dusha Krallıkları, Himota İmparatorluğu'na karşı yeni bir savaş ilan etmiştir. Gedhilfe'nin resmi gazetelerinde bu savaşın kazanılacağı ve son dem olduğu belirtilmiştir. Savaş, Hentanden-Bombinab sınırları arasında gerçekleşmiştir. Gedhilfe Krallığı, bulundukları tüm savaşlar arasından en fazla teçhizat ve askeri gücü bu savaşta kullanmıştır. Başta vur-kaç yöntemi ile Himota ordusunu kışkırtmış ve kendi taraflarına çekmişlerdir. Sonrasında ise Himota'lıları büyük bir savunma ile karşılayıp bozguna uğratmışlardır. Himota ordusu, yenilgiye uğramanın eşiğindeyken Dusha ordusu da kuzeyden saldırıya geçmiştir. Üç taraftan kışkırtılan Himota ordusu, çok fazla kayıp vermiş durumdayken imdadına Qardakh ordusu yetişmiştir. Qardakh, ellerinde bulunan tüm imkanlarla Himota ordusunun yardımına koşmuş ve destek askeri gücü yollamışlardır. Bunun sonucunda, Himota ordusu planladığı taktiği uygulayabilmiş ve savaşı Himota İmparatorluğu kazanmıştır. Bunun üzerine Gedhilfe ve Dusha Krallığı, birlik antlaşmasını feshetmişlerdir. Üç-Güç Birliği, resmi olarak savaş gerçekleştikten 6 gün sonra dağılmıştır.

Kredemthu Dönemi (P.Ö. 652-617)
Kredemthu dönemi, Gedhilfe Krallığı'nın Değişim Çağı içerisinde tamamen sanata yöneldiği ve savaşlara girmediği bir dönemdir. Kredemthu sözcüğü Gedhilfçe "güzel" anlamına gelmektedir. Dönemin kralı Risez Ozæf ile başlamış ve taht kavgaları sebebiyle sona ermiştir. Kral Risez, döneminin başlangıcında krallığın savaşlardan uzaklaşması ve her türlü sanat dalına yönelmesi gerektiğini söylemiştir. Orduya olan yatırım en arka plana atılmış, yeni konser alanları, hanlar, restoranlar ve yaşam alanları yapılmıştır. Ressamlar, çizerler ve her türlü sanat dalıyla uğraşan insanlar için özel olarak manzaralı kafeler ve parklar inşa edilmiştir. Ozæf ailesinin genelinde bu kararlar doğru bulunmamıştır. Risez Ozæf'in küçük kardeşi Imu Ozæf, aile içinde bir oylama yapılması ve buna göre kralın rolünün belirlenmesi gerektiğini söylemiştir. Kral Risez ise mutlak monarşi içinde bulunan bir ülkede böyle bir sistemin uygulanamayacağını belirtmiş, oylama fikrini reddetmiştir. Bunun üstüne Imu Ozæf, ağabeyine bir düello teklif etmiş ve düelloyu kazanan kişinin tahta geçmesini istemiştir. Bunun çağdışı olduğunu söyleyen Risez Ozæf, ebeveynlerinin ve halkın baskısıyla düelloyu kabul etmiştir. Düello, P.Ö. 619 yılında gerçekleşmiştir. Düello sırasında üçüncü bir kişi, kapşonu olan siyah bir pelerinle seyircinin arasından düelloya dalmış ve Risez Ozæf'i öldürmüştür. Ozæf ailesi, halka bunun bir suikast olduğunu ve suikast sonucu Risez Ozæf'in öldüğünü, Imu Ozæf'in ise yeni kral olduğunu açıklamıştır. Kral Imu döneminin başlangıcından 2 yıl sonra resmi olarak Kredemthu Dönemi'nin kapandığı ve askeriyenin güçlendirileceği Kral Imu tarafından açıklanmıştır.

Ozæf Ailesi Katliamı (P.Ö. 599)
Risez ve Imu Ozæf'in küçük kardeşi Teig Ozæf tarafından gerçekleştirilmiş bir katliamdır. Teig Ozæf, kendi ailesinin yarattığı siyasi sorunların ülkeyi kötü etkilediği kanısına varmış ve abisi Imu Ozæf'in tahta geçmesinden itibaren Ozæf ailesini yıkıma sürükleyecek bir planı yürürlüğe koymuştur. 20 yıl boyunca belirli entrikalar ve suikastler sonucu P.Ö. 599 yılının 37. gecesinde Ozæf ailesinin tüm üyeleri ana kraliyet şatosunda çıkan yapay bir yangınla öldürülmüştür. Teig Ozæf, bu suikast sonrasında halkın karşısında çıkmış ve Ozæf ailesinin o güne kadar çevirdiği tüm entrikaları halka anlatmıştır. Halkın kandırıldığını ve arkalarından bıçaklandığını söylemiştir. Halkın çoğunluğu, Teig Ozæf'in tarafını tutmuş ve onun tahta çıkmasını istemiştir. Teig Ozæf, aynı yıl içinde Gedhilfe Krallığı'nın tahtına oturmuş ve Ozæf ailesinin soyunu yeni bir başlangıçla devam ettirmiştir.

Makine Çağı (P.Ö. 400 - 1)

Gedhilfe Krallığı, Makine Çağı içerisinde askeri gücüne harcadığı para miktarını tekrardan düşürmeyi denemiş, ancak bu olay ülkede bir askeri darbe çıkmasına sebep olmuştur. Gedhilfe Krallığı, element kullanıcılarının bulunması ve Kıtasal Savaş'ın çıkmasının sebebi olarak Makine Çağı'nda büyük bir rol oynamıştır. Gedhilfe Krallığı, Djurat Cumhuriyeti'nin ardından buharlı makinelere geçiş yapan ikinci ülke olmuştur.

Gedhilfe Askeri Darbesi (P.Ö. 327-323)
Dönemin kralı olan Dyoch Ozæf tarafından verilen kararlar sonucu gerçekleşmiş ve başarılı olmuş askeri darbedir. Gedhilfe Krallığı tarihinin ilk ve tek askeri darbesidir. Darbe başarılı olmuş, ancak halk baskısıyla ve ordu komutanının şehir meydanında linç edilmesiyle son bulmuştur. Dyoch Ozæf, döneminin büyük bir kısmında askeri orduya yapılan yatırımı en düşük seviyede tutmuş ve endüstriyel gelişime önem vermiştir. Dusha ile girilen sayılı çatışmalarda kaybeden taraf Gedhilfe olmuştur. Bunun üzerine ordu komutanı Theij Ithevodz, P.Ö. 327 yılının 188. gecesinde bir askeri darbe gerçekleştirmiştir. Darbe başarılı olmuştur ve darbe sonucu Kral Dyoch ve oğulları hapse atılmıştır. 4 yıl boyunca ordunun konsey halinde yürüttüğü ülke, bu dönem içerisinde resmi olarak "Gedhilfe Devleti" adıyla anılmıştır. Bu dönem içerisinde ülkenin marşı ve bayrağı da değiştirilmiştir. P.Ö. 323 yılında, Gedhilfe'de bulunan şehirlerin 19 tanesi tüm halkı bu darbeye karşı gelmeye davet etmiş ve halkın isyan etmesini sağlamıştır. Askerlere halka ateş açma emri verilmediği için askerlerin çoğu etkisiz hale getirilmiş ve Theij Ithevodz'un yeri ortaya çıkmıştır. Komutan Theij, halk tarafından sokakta linç edilerek öldürülmüştür. Bunun üstüne Dyoch Ozæf ve oğulları hapisten çıkarılmış, Gedhilfe Krallığı tekrardan mutlak monarşi sistemine geçmiştir. Dyoch Ozæf ise yeniden tahta çıkmıştır.

Element Kullanıcılarının Keşfi (P.Ö. 61)
Gedhilfe Krallığı, ülkenin yeraltı kaynaklarında bulduğu belirli bir maddeyi insan deneylerinde kullanmış ve insanlarla periyodik tablo elementlerinin tepkimeye girdiğini keşfetmiştir. Bu tepkimeler sonucunda, insanlar elementleri manipüle edebilme ve şekillendirebilme yeteneği kazanmaya başlamıştır. Gedhilfe'li bilim adamları, bu maddenin insanların genetik yapısına işlediğini fark edince bu maddeyi diğer ülkelere satmayı ve üretimi çoğaltmayı önermiştir. Belirli sayıda insan denek olarak seçilmiştir ve çeşitli deneyler yapılmıştır. Bu deneylerin sonucunda herkesin sayılı elementlerle tepkimeye girdiği gözlenmiş ve başarısız deney sayısı zaman geçtikçe azalmıştır. Aynı yılın 325. gününde Gedhilfe Krallığı yaptığı deneyleri resmi olarak kıtaya duyurmuştur. Duyurular sonucunda önce Dusha'da olmak üzere tüm ülkelerde bilimsel çalışmalar başlamış ve birkaç yıl içinde tüm ülkelerin gerçekleştirdiği deneyler başarıya ulaşmıştır. Bu buluş 11 yıl içinde kıtanın tamamına yayılmıştır.

Kıtasal Savaş (P.Ö. 50 - 5)
Kıtasal Savaş, Tihami halkı dışında kıtada bulunan tüm büyük güçlerin katıldığı ve resmi olarak 50, müzakere süreci dışında 45 yıl boyunca sürmüş olan, neredeyse tüm kıtayı kaplayan bir savaştır. Gedhilfe Krallığı bu savaşta büyük rol oynamıştır. Savaşın başlama sebebi, Gedhilfe Krallığı'nın Dusha Krallığı'na karşı element kullanıcılarını savaş silahı olarak kullanması olmuştur. Bu saldırının emrini dönemin kralı Fæskt Ozæf vermiştir. Bu hadisede tam olarak 488 Dusha askeri hayatını kaybetmiştir. Bunun üzerine Dusha Krallığı, kendi element kullanıcılarını savaşta kullanacağını duyurmuş ve Gedhilfe'ye savaş ilan etmiştir. Djurat Cumhuriyeti, Dusha Krallığı'nın tarafında olacağını belirtmiş ve hem Gedhilfe Krallığı'na, hem de Himota İmparatorluğu'na savaş açmıştır. İlk 14 yıl boyunca Gedhilfe Krallığı ve Himota İmparatorluğu arasında bir çatışma gerçekleşmemiştir. P.Ö. 36 yılında, Himota İmparatorluğu topraklarının çoğunluğunu kaybetmeye başladığında Gedhilfe Krallığı, Himota İmparatorluğu'na tıbbi yardım malzemeleri ve askeri destek göndermiştir. Bu yardım, iki ülkenin ilişkilerini onarmada büyük rol oynamıştır. P.Ö. 9 yılında belirli ülkeler arasında müzakere süreçleri başlamıştır. İlk müzakere süreci, Gedhilfe Krallığı ve Himota İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Çatışmaların neredeyse yok denecek kadar az olduğu bu dönemde iki ülke, diğer ülkeleri de müzakereye çağırmış ve bir barış antlaşması yapılmasını önermiştir. Bunun üzerine önce Dusha Krallığı, sonra da Djurat Cumhuriyeti müzakere sürecine dahil olmuştur. P.Ö. 5 yılında kıta çapında ateşkes ilan edilmiş ve barış görüşmeleri tüm ülkeler arasında resmi olarak başlamıştır. 5 yıllık bir sürecin ardından tüm kıtanın bir pakt altında toplanması gerektiğine karar kılan 4 ülke, Tihami halkına da yaşayabilecekleri özgür bir ülke kurulmasına karar vermişlerdir. P.Ö. 0 yılında Birlik Paktı resmi olarak kurulmuştur. Paktın kurulmasıyla birlikte yeni bir takvime geçilmiş ve tarih Pakttan Önce (P.Ö.) ve Pakttan Sonra (P.S.) olarak ikiye ayrılmıştır.

Pakt Çağı (P.S. 0 - ?)

Pakt Çağı içerisinde Gedhilfe Krallığı'nda teknoloji, tarım ve inşaat sektörlerinde kayda değer bir gelişme olmuştur. Ülkenin ekonomisi günümüzde çoğunlukla teknoloji ve inşaata bakmaktadır. Tarım, ülkenin ekonomisinde büyük bir rol oynamasa da ülkede doğal yiyeceklerin yetişmesinde yarar sağlamıştır. Halklar tek dil sistemine geçmek istediğinde oluşturulan Pakt Dili, en çok Gedhilfçe'den esinlenmiştir. Birlik Paktı'nın kurulmasından kısa bir süre sonra Fæskt Ozæf vefat etmiştir. Bunun sonucunda tahta en büyük oğlu olan Deith Ozæf çıkmıştır. Pakt döneminde Gedhilfe Krallığı, Himota İmparatorluğu ile büyük ticari anlaşmalara imza atmıştır. Dusha Krallığı ile olan ilişkilerini güçlendirmek adına, iki ülke anlaşmış ve iki ülkede de her yılın 27. günü Kraliyet Bayramı ilan edilmiştir. Gedhilfe Krallığı da diğer tüm ülkeler gibi, element kullanıcılarını polis teşkilatı ve sınır koruması olarak görevlendirmiştir. P.S. 2 yılında Gedhilfe Polisiye Teşkilatı (Gedhilfçe: Brilith Idzedu fri Gedhilf) resmi olarak kurulmuştur.
Locked

Return to “Gedhilfe”

cron