Gedhilfe Krallığı
Gedhilfe Krallığı içerisinde tarihin az bilinen dönemlerinde bile patates yetiştiği söylenmektedir. Patates, Gedhilfe mutfağında büyük bir yere sahiptir. Günümüzde Gedhilfe restoranlarının büyük çoğunluğunda patates püre halinde, ekşi krema ve sarımsak ile birlikte servis edilir.
Tarif
Yumurta, Gedhilfe mutfağına her zaman katkı sağlamış olsa da aslen Pakt döneminden sonra halk arasında yaygınlaşmıştır. Genellikle domates ve mantar ile birlikte omlet olarak servis edilir.
Tarif
Gedhilfe içerisinde biftek sadece Gedhilfe sınırları içerisinde yer alan kızılağaç bitkisinden yapılan sos ve yeşil soğan ile birlikte servis edilir. Eskiden lüks olan et yemekleri günümüzde yaygınlaşmış ve halkın büyük bir kısmının akşam yemeği haline gelmiştir.
Tarif
Gedhilfe mutfağında tatlı çeşidi az olsa da bulunan tatlılar kıta çapında ünlenmiş ve tüm ülkelerde satılmaya başlamıştır. Bunlardan en büyüğü ise Nanzpok'tur. Nanzpok tatlısı Makine Çağı'na dayanmaktadır. Gedhilfe, döneminde Djurat ile belirli ticaret anlaşmaları sonucunda çilek ithal etmeye başlamıştır. Ülke çapında hızlı bir şekilde ünlenen meyve çeşitli tatlılarla birlikte denenmiştir ve düz krema ile birlikte sunulmasına karar kılınmıştır.
Tarif
Himota İmparatorluğu
Himota mutfağında onlarca çorba bulunmaktadır. Bunlardan halk arasında en yaygını domates çorbasıdır ancak günümüzde domates çorbası geleneksel servisten uzaklaşmış, Gosa peyniri ve sarımsaklı ekmek ile servis edilmeye başlamıştır. Gosa peyniri Himota'da üretilen bir koyun peyniridir.
Tarif
Fasulye ezmeli Himota mantısı tek bir yemek olarak eski zamanlara dayanmasa da fasulye ezmesi ve Himota mantısı kendi çaplarında uzun zamandır Himota toprakları içinde yapılmaktadır. Himota halkı baklagillere içlerinde bulunan demir kaynağı nedeniyle önem vermektedir ve bu Himota mutfağındaki baklagil çeşitliliğini arttırmıştır. Günümüzde Himota mantısına iç malzeme olarak fasulye ezmesi kullanılır.
Tarif
Koca Oğlan, imparatorluk mutfağından çıkmış olan ve günümüzde halk arasında yaygın olan bir yemektir. Devasa boyutta bir biftek dilimidir.
Tarif
Himota mutfağında ve kültüründe Pakt Çağı'na kadar tatlı yer almamıştır. Kıtasal etkileşim arttıkça Himota halkı diğer halkların tatlılarına aşina olmuş ve kendilerine öz bir tat oluşturmak istemişlerdir. Tahinli pekmezli kek imparatorluk mutfağında üretilmiş ve imparator Pisan Higenadon'a bizzat sunulmuştur. İmparatorun tatlıyı beğenmesiyle tatlı halka tanıtılmış ve günümüzün yaygın tatlarından biri haline gelmiştir.
Tarif
Dusha Krallığı
Dusha mutfağında baharatlı yemekler bilinen her çağda görülmüştür. Çorba kültürü bu yüzden oldukça zengin olan Dusha'da en yaygın olan çorbalardan biri baharatlı sebze çorbasıdır. Bu sebze çorbasında havuç, kabak, karnabahar, soğan ve patates vardır. Baharat olarak ise biberiye, kekik, acı biber ve karabiber katılmaktadır.
Tarif
Balkabağı, kıta içerisinde en çok Dusha'da yetişmektedir ve Dusha tarafından tüm kıtaya ihraç edilmektedir. Bunun sayesinde balkabağı Dusha mutfağının her alanında görülmektedir. Balkabağı köftesi, balkabağı ve bulgur karışımıyla yapılır ve tarçınlı domates sosu ile birlikte genellikle soğuk olacak şekilde servis edilir.
Tarif
Dusha mutfağında kırmızı etin büyük bir yeri olmasa da beyaz ete oldukça önem verilir. Beyaz etin daha değerli olduğu inancı halk arasında dini sebeplerden ötürü yaygınlaşmış ve tavuk yemeklerinin ülke mutfağında daha çok yer edinmesini sağlamıştır. Günümüzde tavuk genel olarak pilav ile birlikte, sebzeler ve baharatlar eşliğinde servis edilmektedir. Sebzeler ve baharatlar değişiklik gösterebilmektedir.
Tarif
Dusha genel olarak sıcak bir ülke olduğu için uzun zamandır dondurma popüler bir tatlı olarak kalmıştır. Dusha'nın en yaygın dondurma aroması balkabağıdır.
Tarif
Djurat Cumhuriyeti
Djurat çorba kültürü en eskiye dayanan ülkedir. Bölgede yaşayan Qardakhlılar eski yazılarında Djuratlıların kendilerine bizzat çorbayı tanıttıklarını söylemişlerdir. İlk tanışmalarında Qardakhlılar çorbayı "iç ısıtan içki" olarak tanımlamışlardır. Günümüzde Djurat'ın kıtaca en ünlü çorbası Chiedeb çorbasıdır. İçinde pancar, kuru soğan, kereviz, havuç, lahana ve isteğe bağlı olarak dana eti bulunur. Rengini pancardan almaktadır. Bazen az pancar katılarak kırmızı yerine sarı renk elde edilmektedir.
Tarif
Djuratlılar mantıyı mutfaklarına Himota mantısından esinlenerek katmışlardır ancak iç malzeme olarak fasulye ezmesi yerine kıyma, kuru soğan ve karabiber kullanmışlardır. Pakt Çağı itibariyle Djurat mutfağında yer edinmiş olan yemek Djurat'ın kıta çapında en ünlü yemeklerinden biridir.
Tarif
Makarna ilk olarak Djurat mutfağı yoluyla kıta insanlarıyla buluşmuştur. Djurat mutfağında makarna günümüzde dana et sote ve ekşi kremayla birlikte servis edilir. Pakt Çağı öncesinde herhangi bir ismi olmayan ve tarihinin ne zamana dayandığı bilinmeyen yemek günümüzde Djuratça isimlendirilmiş ve kıta ülkelerinde ihraç edilmeye başlamıştır.
Tarif
Djurat, Pakt Çağı itibariyle Himota'dan susam ithal etmeye başlamıştır ve bu durum Himota tatlılarından esinlenerek tahin üretilmesine yol açmıştır. Üretilen tahin çeşitli tatlılarda denenmiştir ve bu tatlılardan en ünlü olanı tahinli çörek olmuştur.
Tarif
Tihami Cumhuriyeti
Doğusunda deniz ile buluşan, diğer uluslara nazaran dar bir coğrafyaya sahip olan Tihami mutfağının büyük bir kısmı deniz ürünlerinden oluşmaktadır. Bu ürünlerden üretilen bir salata ise genellikle başlangıç yemeği olarak sunulmaktadır.
Tarif
Karides, Tihami mutfağında balıktan sonra en çok üne sahip olan deniz mahsülüdür ve genellikle kızartılarak servis edilir.
Tarif
Wable balığı, Tihami'nin doğu sınırında bulunan ve Tihami tarafından kıtanın tüm ülkelerine ihraç edilen bir balıktır. Balığın ismi "batı" anlamına gelen "wable" sözcüğüdür. Wable balığı genellikle kızartılarak çeşitli sebzelerle birlikte servis edilir.
Tarif
Tihamililer Himota ile etkileşime geçtikten sonra kekleri mutfaklarına katmışlardır. Kestane ağaçları Tihami'de yetişmektedir ve kestane tohumları Tihami mutfağında uzun zamandır yer almaktadır. Değişim Çağı'nın sonlarına doğru yaygınlaşan tatlı günümüzde kıta çapında ün kazanmıştır ve yaygın olarak tüketilmektedir.
Tarif
► Show Spoiler
Gedhilfe Krallığı içerisinde tarihin az bilinen dönemlerinde bile patates yetiştiği söylenmektedir. Patates, Gedhilfe mutfağında büyük bir yere sahiptir. Günümüzde Gedhilfe restoranlarının büyük çoğunluğunda patates püre halinde, ekşi krema ve sarımsak ile birlikte servis edilir.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
4 orta boy patates
3 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı süt
2 diş sarımsak, ezilmiş veya ince kıyılmış
1 yemek kaşığı limon suyu
1/4 su bardağı ekşi krema
Tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
Patatesleri soyun ve küp şeklinde doğrayın.
Bir tencereye patatesleri koyun ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Tencereyi orta-yüksek ateşte kaynatın ve patatesler yumuşayana kadar 15-20 dakika kadar pişirin.
Pişirme sırasında bir tavada tereyağını eritin ve sarımsakları ekleyin. Sarımsakları kısık ateşte hafifçe kavurun, yaklaşık 2-3 dakika kadar.
Pişen patatesleri süzün ve tencereye geri koyun. Tereyağı-sarımsak karışımını, sütü, limon suyunu, ekşi kremayı, tuz ve karabiberi patateslere ekleyin.
Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve patatesleri püre haline getirin. Daha kremamsı bir kıvam için gerekirse biraz daha süt veya ekşi krema ekleyebilirsiniz.
Patates püresini servis tabağına aktarın ve isteğe bağlı olarak üzerine taze kekik yaprakları veya baharat serpiştirin.
4 orta boy patates
3 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı süt
2 diş sarımsak, ezilmiş veya ince kıyılmış
1 yemek kaşığı limon suyu
1/4 su bardağı ekşi krema
Tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
Patatesleri soyun ve küp şeklinde doğrayın.
Bir tencereye patatesleri koyun ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Tencereyi orta-yüksek ateşte kaynatın ve patatesler yumuşayana kadar 15-20 dakika kadar pişirin.
Pişirme sırasında bir tavada tereyağını eritin ve sarımsakları ekleyin. Sarımsakları kısık ateşte hafifçe kavurun, yaklaşık 2-3 dakika kadar.
Pişen patatesleri süzün ve tencereye geri koyun. Tereyağı-sarımsak karışımını, sütü, limon suyunu, ekşi kremayı, tuz ve karabiberi patateslere ekleyin.
Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve patatesleri püre haline getirin. Daha kremamsı bir kıvam için gerekirse biraz daha süt veya ekşi krema ekleyebilirsiniz.
Patates püresini servis tabağına aktarın ve isteğe bağlı olarak üzerine taze kekik yaprakları veya baharat serpiştirin.
Yumurta, Gedhilfe mutfağına her zaman katkı sağlamış olsa da aslen Pakt döneminden sonra halk arasında yaygınlaşmıştır. Genellikle domates ve mantar ile birlikte omlet olarak servis edilir.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
2 adet büyük boy yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
1/4 su bardağı dilimlenmiş mantar
1/4 su bardağı doğranmış domates
1/4 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz ve karabiber
İsteğe bağlı: taze kekik yaprakları veya maydanoz
Hazırlanışı:
Yumurtaları bir kaseye kırın ve iyice çırpın. Tuz ve karabiber ekleyin.
Bir tavayı orta ateşte ısıtın ve tereyağı veya zeytinyağı ekleyin. Tereyağı eridiğinde, dilimlenmiş mantarları ekleyin ve 2-3 dakika kadar kavurun.
Mantarlar hafifçe kızardığında, doğranmış domatesleri ekleyin ve tavayı bir spatula yardımıyla karıştırın. Domatesler suyunu bırakıp yumuşadığında, tüm malzemeleri tavada düzgün bir şekilde yayın.
Çırpılmış yumurtaları tavaya dökün ve tüm malzemelerin üzerini kaplayacak şekilde yayın.
Omleti düşük ateşte pişirin. Tavanın altı kızarmış ve omletin üstü hafifçe pişmiş olmalıdır.
Rendelenmiş kaşar peynirini omletin üstüne serpin ve tavanın kapağı ile kapatın. Peynir eriyene kadar birkaç dakika daha pişirin.
Omleti spatula ile dikkatlice çıkarın ve servis tabağına aktarın. İsteğe bağlı olarak taze kekik yaprakları veya maydanoz serpiştirin.
2 adet büyük boy yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
1/4 su bardağı dilimlenmiş mantar
1/4 su bardağı doğranmış domates
1/4 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz ve karabiber
İsteğe bağlı: taze kekik yaprakları veya maydanoz
Hazırlanışı:
Yumurtaları bir kaseye kırın ve iyice çırpın. Tuz ve karabiber ekleyin.
Bir tavayı orta ateşte ısıtın ve tereyağı veya zeytinyağı ekleyin. Tereyağı eridiğinde, dilimlenmiş mantarları ekleyin ve 2-3 dakika kadar kavurun.
Mantarlar hafifçe kızardığında, doğranmış domatesleri ekleyin ve tavayı bir spatula yardımıyla karıştırın. Domatesler suyunu bırakıp yumuşadığında, tüm malzemeleri tavada düzgün bir şekilde yayın.
Çırpılmış yumurtaları tavaya dökün ve tüm malzemelerin üzerini kaplayacak şekilde yayın.
Omleti düşük ateşte pişirin. Tavanın altı kızarmış ve omletin üstü hafifçe pişmiş olmalıdır.
Rendelenmiş kaşar peynirini omletin üstüne serpin ve tavanın kapağı ile kapatın. Peynir eriyene kadar birkaç dakika daha pişirin.
Omleti spatula ile dikkatlice çıkarın ve servis tabağına aktarın. İsteğe bağlı olarak taze kekik yaprakları veya maydanoz serpiştirin.
Gedhilfe içerisinde biftek sadece Gedhilfe sınırları içerisinde yer alan kızılağaç bitkisinden yapılan sos ve yeşil soğan ile birlikte servis edilir. Eskiden lüks olan et yemekleri günümüzde yaygınlaşmış ve halkın büyük bir kısmının akşam yemeği haline gelmiştir.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
4 biftek (tercih ettiğiniz kesim)
Tuz ve karabiber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 su bardağı kızılağaç sosu
2 yemek kaşığı tereyağı
1 diş sarımsak, doğranmış
1/4 su bardağı et suyu
1/4 su bardağı kırmızı şarap
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı su
Hazırlanışı:
Fırını 205°C'ye önceden ısıtın.
Her bifteği her iki tarafına da tuz ve karabiberle baharatlandırın.
Orta-yüksek ateşte geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. Biftekleri tavaya ekleyin ve her iki tarafı için de 3-4 dakika pişirin, kahverengi bir renk alana kadar.
Biftekler kahverengileştikten sonra, fırın tepsisine aktarın ve fırına yerleştirin. Orta-az pişmiş için 8-10 dakika veya istediğiniz pişirme derecesine göre daha uzun süre pişirin.
Biftekler pişerken, kızılağaç sosunu hazırlayın. Küçük bir sos tenceresinde, tereyağını orta ateşte eritin. Doğranmış sarımsağı ekleyin ve kokusu çıkana kadar 1-2 dakika pişirin.
Kızılağaç sosunu, et suyunu ve kırmızı şarabı sos tenceresine ekleyin. İyi bir şekilde karıştırın ve karışımı kaynatın.
Ayrı bir küçük kasede, nişasta ve suyu pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın. Nişasta karışımını sos tenceresine ekleyin ve sosu koyulaştırmak için iyi bir şekilde karıştırın.
Ocağı kısın ve kızılağaç sosunu istediğiniz kıvama gelene kadar 5-10 dakika kadar kısık ateşte kaynatın.
Biftekleri fırından çıkarın ve servis etmeden önce birkaç dakika dinlenmeye bırakın. Kızılağaç sosunu bifteklerin üzerine dökün ve afiyetle tüketin!
4 biftek (tercih ettiğiniz kesim)
Tuz ve karabiber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 su bardağı kızılağaç sosu
2 yemek kaşığı tereyağı
1 diş sarımsak, doğranmış
1/4 su bardağı et suyu
1/4 su bardağı kırmızı şarap
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı su
Hazırlanışı:
Fırını 205°C'ye önceden ısıtın.
Her bifteği her iki tarafına da tuz ve karabiberle baharatlandırın.
Orta-yüksek ateşte geniş bir tavada zeytinyağını ısıtın. Biftekleri tavaya ekleyin ve her iki tarafı için de 3-4 dakika pişirin, kahverengi bir renk alana kadar.
Biftekler kahverengileştikten sonra, fırın tepsisine aktarın ve fırına yerleştirin. Orta-az pişmiş için 8-10 dakika veya istediğiniz pişirme derecesine göre daha uzun süre pişirin.
Biftekler pişerken, kızılağaç sosunu hazırlayın. Küçük bir sos tenceresinde, tereyağını orta ateşte eritin. Doğranmış sarımsağı ekleyin ve kokusu çıkana kadar 1-2 dakika pişirin.
Kızılağaç sosunu, et suyunu ve kırmızı şarabı sos tenceresine ekleyin. İyi bir şekilde karıştırın ve karışımı kaynatın.
Ayrı bir küçük kasede, nişasta ve suyu pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın. Nişasta karışımını sos tenceresine ekleyin ve sosu koyulaştırmak için iyi bir şekilde karıştırın.
Ocağı kısın ve kızılağaç sosunu istediğiniz kıvama gelene kadar 5-10 dakika kadar kısık ateşte kaynatın.
Biftekleri fırından çıkarın ve servis etmeden önce birkaç dakika dinlenmeye bırakın. Kızılağaç sosunu bifteklerin üzerine dökün ve afiyetle tüketin!
Gedhilfe mutfağında tatlı çeşidi az olsa da bulunan tatlılar kıta çapında ünlenmiş ve tüm ülkelerde satılmaya başlamıştır. Bunlardan en büyüğü ise Nanzpok'tur. Nanzpok tatlısı Makine Çağı'na dayanmaktadır. Gedhilfe, döneminde Djurat ile belirli ticaret anlaşmaları sonucunda çilek ithal etmeye başlamıştır. Ülke çapında hızlı bir şekilde ünlenen meyve çeşitli tatlılarla birlikte denenmiştir ve düz krema ile birlikte sunulmasına karar kılınmıştır.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı krema
1/2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı un
2 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
1 su bardağı çilek, sapları çıkarılmış ve dilimlenmiş
Hazırlanışı:
Bir sos tenceresinde, süt, krema ve toz şekeri orta ateşte karıştırarak ısıtın.
Ayrı bir kapta, mısır nişastası, un ve yumurta sarılarını bir çırpıcı yardımıyla iyice karıştırın.
Süt ve krema karışımı hafifçe kaynamaya başladığında, un ve yumurta karışımını yavaş yavaş ekleyin ve çırpma teliyle sürekli karıştırın.
Karışım yoğunlaşıp kıvam aldığında, tereyağı ve vanilya özütünü ekleyin ve karıştırın.
Karışımı ocaktan alın ve birkaç dakika soğumaya bırakın.
Çilek dilimlerini servis kasesine yerleştirin.
Hazırladığınız krema karışımını çilek dilimlerinin üzerine dökün.
Tatlıyı buzdolabında en az 1 saat boyunca soğutun.
Servis yaparken üzerine taze çilek veya nane yaprakları serpiştirin.
1 su bardağı süt
1 su bardağı krema
1/2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı un
2 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
1 su bardağı çilek, sapları çıkarılmış ve dilimlenmiş
Hazırlanışı:
Bir sos tenceresinde, süt, krema ve toz şekeri orta ateşte karıştırarak ısıtın.
Ayrı bir kapta, mısır nişastası, un ve yumurta sarılarını bir çırpıcı yardımıyla iyice karıştırın.
Süt ve krema karışımı hafifçe kaynamaya başladığında, un ve yumurta karışımını yavaş yavaş ekleyin ve çırpma teliyle sürekli karıştırın.
Karışım yoğunlaşıp kıvam aldığında, tereyağı ve vanilya özütünü ekleyin ve karıştırın.
Karışımı ocaktan alın ve birkaç dakika soğumaya bırakın.
Çilek dilimlerini servis kasesine yerleştirin.
Hazırladığınız krema karışımını çilek dilimlerinin üzerine dökün.
Tatlıyı buzdolabında en az 1 saat boyunca soğutun.
Servis yaparken üzerine taze çilek veya nane yaprakları serpiştirin.
► Show Spoiler
Himota mutfağında onlarca çorba bulunmaktadır. Bunlardan halk arasında en yaygını domates çorbasıdır ancak günümüzde domates çorbası geleneksel servisten uzaklaşmış, Gosa peyniri ve sarımsaklı ekmek ile servis edilmeye başlamıştır. Gosa peyniri Himota'da üretilen bir koyun peyniridir.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 büyük soğan, doğranmış
3 diş sarımsak, doğranmış
2 yemek kaşığı domates salçası
4 adet domates, soyulmuş ve doğranmış
4 su bardağı tavuk veya sebze suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1/4 tatlı kaşığı karabiber
1/2 su bardağı Gosa peyniri, rendelenmiş
Sarımsaklı ekmek dilimleri
Hazırlanışı:
Bir tencereye tereyağını ekleyin ve orta ateşte eritin. Soğanı ve sarımsağı ekleyin ve yumuşayana kadar soteleyin.
Domates salçasını ekleyin ve birkaç dakika karıştırarak pişirin.
Doğranmış domatesleri tencereye ekleyin ve birkaç dakika pişirin.
Tavuk veya sebze suyunu tencereye ekleyin. Tuz ve karabiberi ekleyin ve karıştırın.
Çorba kaynamaya başladıktan sonra, ateşi kısın ve yaklaşık 20 dakika boyunca yavaşça kaynatın.
Çorba piştikten sonra, ocaktan alın ve blender veya çırpıcı yardımıyla pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın.
Gosa peynirini çorba içerisinde eritin.
Sarımsaklı ekmek dilimlerini bir tavada kızartın.
Çorbayı sıcak servis edin ve yanında kızarmış sarımsaklı ekmek dilimleri ile sunun.
2 yemek kaşığı tereyağı
1 büyük soğan, doğranmış
3 diş sarımsak, doğranmış
2 yemek kaşığı domates salçası
4 adet domates, soyulmuş ve doğranmış
4 su bardağı tavuk veya sebze suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1/4 tatlı kaşığı karabiber
1/2 su bardağı Gosa peyniri, rendelenmiş
Sarımsaklı ekmek dilimleri
Hazırlanışı:
Bir tencereye tereyağını ekleyin ve orta ateşte eritin. Soğanı ve sarımsağı ekleyin ve yumuşayana kadar soteleyin.
Domates salçasını ekleyin ve birkaç dakika karıştırarak pişirin.
Doğranmış domatesleri tencereye ekleyin ve birkaç dakika pişirin.
Tavuk veya sebze suyunu tencereye ekleyin. Tuz ve karabiberi ekleyin ve karıştırın.
Çorba kaynamaya başladıktan sonra, ateşi kısın ve yaklaşık 20 dakika boyunca yavaşça kaynatın.
Çorba piştikten sonra, ocaktan alın ve blender veya çırpıcı yardımıyla pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın.
Gosa peynirini çorba içerisinde eritin.
Sarımsaklı ekmek dilimlerini bir tavada kızartın.
Çorbayı sıcak servis edin ve yanında kızarmış sarımsaklı ekmek dilimleri ile sunun.
Fasulye ezmeli Himota mantısı tek bir yemek olarak eski zamanlara dayanmasa da fasulye ezmesi ve Himota mantısı kendi çaplarında uzun zamandır Himota toprakları içinde yapılmaktadır. Himota halkı baklagillere içlerinde bulunan demir kaynağı nedeniyle önem vermektedir ve bu Himota mutfağındaki baklagil çeşitliliğini arttırmıştır. Günümüzde Himota mantısına iç malzeme olarak fasulye ezmesi kullanılır.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
1 su bardağı ince bulgur
1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 su bardağı haşlanmış beyaz fasulye
1/4 su bardağı tahin
2 diş sarımsak, rendelenmiş
1 limonun suyu
1/4 çay kaşığı kırmızı biber
Tuz, karabiber
Sos için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı sarımsaklı yoğurt
1 diş sarımsak, rendelenmiş
1/4 çay kaşığı kırmızı biber
Tuz
Hazırlanışı:
Geniş bir kaseye bulgur, un, su ve zeytinyağını ekleyin. Karıştırın ve hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.
Fasulyeyi blenderdan geçirin ve tahin, sarımsak, limon suyu, kırmızı biber, tuz ve karabiber ekleyerek bir sos yapın.
Hamuru 1/2 cm kalınlığında açın ve yuvarlak parçalar kesin.
Her parçanın ortasına 1 çay kaşığı fasulye ezmesi koyun ve hamuru yarıya katlayın. Kenarlarını birleştirin ve elinizle hafifçe bastırarak kapalı hale getirin.
Tencereye su koyun ve kaynatın. Mantıları suya ekleyin ve yaklaşık 8-10 dakika boyunca pişirin.
Sos için, tereyağını küçük bir tavada eritin ve sarımsak ile birlikte kısık ateşte soteleyin. Sarımsaklı yoğurt, kırmızı biber ve tuz ekleyin ve karıştırın.
Mantıları tabaklara yerleştirin ve üzerine sosu gezdirin. İsteğe göre kırmızı biber ve tereyağı ile süsleyin.
1 su bardağı ince bulgur
1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 su bardağı haşlanmış beyaz fasulye
1/4 su bardağı tahin
2 diş sarımsak, rendelenmiş
1 limonun suyu
1/4 çay kaşığı kırmızı biber
Tuz, karabiber
Sos için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı sarımsaklı yoğurt
1 diş sarımsak, rendelenmiş
1/4 çay kaşığı kırmızı biber
Tuz
Hazırlanışı:
Geniş bir kaseye bulgur, un, su ve zeytinyağını ekleyin. Karıştırın ve hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.
Fasulyeyi blenderdan geçirin ve tahin, sarımsak, limon suyu, kırmızı biber, tuz ve karabiber ekleyerek bir sos yapın.
Hamuru 1/2 cm kalınlığında açın ve yuvarlak parçalar kesin.
Her parçanın ortasına 1 çay kaşığı fasulye ezmesi koyun ve hamuru yarıya katlayın. Kenarlarını birleştirin ve elinizle hafifçe bastırarak kapalı hale getirin.
Tencereye su koyun ve kaynatın. Mantıları suya ekleyin ve yaklaşık 8-10 dakika boyunca pişirin.
Sos için, tereyağını küçük bir tavada eritin ve sarımsak ile birlikte kısık ateşte soteleyin. Sarımsaklı yoğurt, kırmızı biber ve tuz ekleyin ve karıştırın.
Mantıları tabaklara yerleştirin ve üzerine sosu gezdirin. İsteğe göre kırmızı biber ve tereyağı ile süsleyin.
Koca Oğlan, imparatorluk mutfağından çıkmış olan ve günümüzde halk arasında yaygın olan bir yemektir. Devasa boyutta bir biftek dilimidir.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
1 büyük biftek dilimi (kırmızı et tercih edilir)
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber (baharat isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
Bifteği oda sıcaklığına getirin ve ardından tuz ve karabiber ile her iki tarafını iyice ovun. Baharat kullanmak isterseniz, tercihinize göre baharatlarınızı ekleyin.
Tavayı yüksek ateşte ısıtın ve tereyağını ekleyin. Tereyağı eriyince, bifteği tavaya yerleştirin ve 2-3 dakika boyunca kızartın.
Bifteği çevirin ve diğer tarafını da 2-3 dakika boyunca kızartın. İstenen pişme derecesine göre, bifteği daha uzun süre pişirebilirsiniz.
Pişirme işlemi tamamlandığında, bifteği tabağa alın ve dinlenmesi için 5-10 dakika bekletin.
Dilimlediğiniz bifteği, garnitürlerinizle birlikte servis edin. Koca Oğlan genellikle baharatsız servis edildiğinden, yanında patates püresi veya ızgara sebzeler gibi basit garnitürler tercih edilebilir.
1 büyük biftek dilimi (kırmızı et tercih edilir)
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber (baharat isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
Bifteği oda sıcaklığına getirin ve ardından tuz ve karabiber ile her iki tarafını iyice ovun. Baharat kullanmak isterseniz, tercihinize göre baharatlarınızı ekleyin.
Tavayı yüksek ateşte ısıtın ve tereyağını ekleyin. Tereyağı eriyince, bifteği tavaya yerleştirin ve 2-3 dakika boyunca kızartın.
Bifteği çevirin ve diğer tarafını da 2-3 dakika boyunca kızartın. İstenen pişme derecesine göre, bifteği daha uzun süre pişirebilirsiniz.
Pişirme işlemi tamamlandığında, bifteği tabağa alın ve dinlenmesi için 5-10 dakika bekletin.
Dilimlediğiniz bifteği, garnitürlerinizle birlikte servis edin. Koca Oğlan genellikle baharatsız servis edildiğinden, yanında patates püresi veya ızgara sebzeler gibi basit garnitürler tercih edilebilir.
Himota mutfağında ve kültüründe Pakt Çağı'na kadar tatlı yer almamıştır. Kıtasal etkileşim arttıkça Himota halkı diğer halkların tatlılarına aşina olmuş ve kendilerine öz bir tat oluşturmak istemişlerdir. Tahinli pekmezli kek imparatorluk mutfağında üretilmiş ve imparator Pisan Higenadon'a bizzat sunulmuştur. İmparatorun tatlıyı beğenmesiyle tatlı halka tanıtılmış ve günümüzün yaygın tatlarından biri haline gelmiştir.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
2 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı pekmez
1 paket kabartma tozu
Hazırlanışı:
Fırınınızı önceden 180 dereceye ayarlayın ve kek kalıbınızı yağlayın.
Yumurtaları toz şekeri ekleyerek iyice çırpın. Sıvı yağı ve sütü de ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Tahin ve pekmezi de ekleyip, homojen bir karışım elde edene kadar karıştırmaya devam edin.
Un ve kabartma tozunu ayrı bir kapta karıştırın. Karışımı yavaşça, karıştırarak diğer karışıma ekleyin.
Hamuru kek kalıbına dökün ve fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Kekin piştiğinden emin olmak için kürdan testi yapabilirsiniz.
Keki fırından çıkarın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.
2 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı pekmez
1 paket kabartma tozu
Hazırlanışı:
Fırınınızı önceden 180 dereceye ayarlayın ve kek kalıbınızı yağlayın.
Yumurtaları toz şekeri ekleyerek iyice çırpın. Sıvı yağı ve sütü de ekleyerek karıştırmaya devam edin.
Tahin ve pekmezi de ekleyip, homojen bir karışım elde edene kadar karıştırmaya devam edin.
Un ve kabartma tozunu ayrı bir kapta karıştırın. Karışımı yavaşça, karıştırarak diğer karışıma ekleyin.
Hamuru kek kalıbına dökün ve fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Kekin piştiğinden emin olmak için kürdan testi yapabilirsiniz.
Keki fırından çıkarın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.
► Show Spoiler
Dusha mutfağında baharatlı yemekler bilinen her çağda görülmüştür. Çorba kültürü bu yüzden oldukça zengin olan Dusha'da en yaygın olan çorbalardan biri baharatlı sebze çorbasıdır. Bu sebze çorbasında havuç, kabak, karnabahar, soğan ve patates vardır. Baharat olarak ise biberiye, kekik, acı biber ve karabiber katılmaktadır.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
2 adet havuç
1 adet kabak
1 adet karnabahar
1 adet soğan
2 adet patates
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı biberiye
1 yemek kaşığı kekik
1 adet acı biber
Karabiber ve tuz
Hazırlanışı:
Sebzeleri yıkayın ve doğrayın. Havuç, kabak, karnabahar ve patatesleri küp şeklinde doğrayın. Soğanı da küçük doğrayın.
Derin bir tencereye sıvı yağı koyun ve ısıtın. Soğanı ekleyin ve kavurun.
Sebzeleri tencereye ekleyin ve birkaç dakika soteleyin.
Biberiye ve kekiği tencereye ekleyin ve karıştırın.
Sebzelerin üzerini kapatacak kadar su ekleyin. Tuz ve karabiberi de ekleyin.
Sebzeler pişene kadar, yaklaşık 20-25 dakika boyunca kaynatın.
Acı biberi de ekleyin ve 2-3 dakika daha kaynatın.
Çorba piştikten sonra ocaktan alın ve blenderdan geçirin.
Servis yaparken üzerine taze baharatlarla süsleyebilirsiniz.
2 adet havuç
1 adet kabak
1 adet karnabahar
1 adet soğan
2 adet patates
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı biberiye
1 yemek kaşığı kekik
1 adet acı biber
Karabiber ve tuz
Hazırlanışı:
Sebzeleri yıkayın ve doğrayın. Havuç, kabak, karnabahar ve patatesleri küp şeklinde doğrayın. Soğanı da küçük doğrayın.
Derin bir tencereye sıvı yağı koyun ve ısıtın. Soğanı ekleyin ve kavurun.
Sebzeleri tencereye ekleyin ve birkaç dakika soteleyin.
Biberiye ve kekiği tencereye ekleyin ve karıştırın.
Sebzelerin üzerini kapatacak kadar su ekleyin. Tuz ve karabiberi de ekleyin.
Sebzeler pişene kadar, yaklaşık 20-25 dakika boyunca kaynatın.
Acı biberi de ekleyin ve 2-3 dakika daha kaynatın.
Çorba piştikten sonra ocaktan alın ve blenderdan geçirin.
Servis yaparken üzerine taze baharatlarla süsleyebilirsiniz.
Balkabağı, kıta içerisinde en çok Dusha'da yetişmektedir ve Dusha tarafından tüm kıtaya ihraç edilmektedir. Bunun sayesinde balkabağı Dusha mutfağının her alanında görülmektedir. Balkabağı köftesi, balkabağı ve bulgur karışımıyla yapılır ve tarçınlı domates sosu ile birlikte genellikle soğuk olacak şekilde servis edilir.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
2 su bardağı balkabağı püresi
1 su bardağı ince bulgur
1 adet soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz tarçın
Tuz, karabiber
1 tutam maydanoz
Hazırlanışı:
Balkabağı püresini bir kaba alın. İnce bulguru üzerine serpin ve 10 dakika kadar bekletin.
Soğanı rendeleyin ve süzün. Sıkılmış soğan suyunu balkabağı-bulgur karışımına ekleyin.
Tuz, karabiber ve tarçını ekleyin ve iyice karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapın ve buzdolabında en az yarım saat dinlendirin.
Bu arada, bir sos tavasında zeytinyağını kızdırın. İnce doğranmış sarımsakları ekleyin ve kavurun.
Domates ve biber salçalarını ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
Sosun üzerine 1 su bardağı su ekleyin ve kaynatın. Tarçını, tuzu ve karabiberi ekleyin. Kıvamı koyu bir sos elde edene kadar kaynatın.
Köfteleri buharda veya haşlayarak pişirin. Ardından buzdolabından çıkartın ve tarçınlı domates sosu ile servis edin.
Üzerine maydanoz yaprakları serpiştirerek servis edin.
2 su bardağı balkabağı püresi
1 su bardağı ince bulgur
1 adet soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz tarçın
Tuz, karabiber
1 tutam maydanoz
Hazırlanışı:
Balkabağı püresini bir kaba alın. İnce bulguru üzerine serpin ve 10 dakika kadar bekletin.
Soğanı rendeleyin ve süzün. Sıkılmış soğan suyunu balkabağı-bulgur karışımına ekleyin.
Tuz, karabiber ve tarçını ekleyin ve iyice karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapın ve buzdolabında en az yarım saat dinlendirin.
Bu arada, bir sos tavasında zeytinyağını kızdırın. İnce doğranmış sarımsakları ekleyin ve kavurun.
Domates ve biber salçalarını ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
Sosun üzerine 1 su bardağı su ekleyin ve kaynatın. Tarçını, tuzu ve karabiberi ekleyin. Kıvamı koyu bir sos elde edene kadar kaynatın.
Köfteleri buharda veya haşlayarak pişirin. Ardından buzdolabından çıkartın ve tarçınlı domates sosu ile servis edin.
Üzerine maydanoz yaprakları serpiştirerek servis edin.
Dusha mutfağında kırmızı etin büyük bir yeri olmasa da beyaz ete oldukça önem verilir. Beyaz etin daha değerli olduğu inancı halk arasında dini sebeplerden ötürü yaygınlaşmış ve tavuk yemeklerinin ülke mutfağında daha çok yer edinmesini sağlamıştır. Günümüzde tavuk genel olarak pilav ile birlikte, sebzeler ve baharatlar eşliğinde servis edilmektedir. Sebzeler ve baharatlar değişiklik gösterebilmektedir.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
2 bardak pirinç
2 bardak tavuk suyu
1 su bardağı sıcak su
500 gram tavuk göğsü, küp doğranmış
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan, doğranmış
2 diş sarımsak, ezilmiş
1 adet havuç, küp doğranmış
1 adet yeşil biber, küp doğranmış
1 adet kırmızı biber, küp doğranmış
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1/2 tatlı kaşığı kimyon
1/2 tatlı kaşığı toz zerdeçal
Hazırlanışı:
Pirinci yıkayıp süzün ve kenara koyun.
Büyük bir tencereye tereyağı ve zeytinyağını ekleyin, eritin.
Doğranmış tavukları tencereye ekleyin ve hafifçe kahverengileşene kadar pişirin.
Tavukları tencereden çıkarın ve bir kaseye koyun.
Aynı tencereye soğan, sarımsak, havuç, yeşil ve kırmızı biberleri ekleyin ve kavurun.
Baharatları (tuz, karabiber, kimyon ve zerdeçal) ekleyin ve karıştırın.
Pirinci tencereye ekleyin ve karıştırın.
Tavuk suyunu ve sıcak suyu tencereye ekleyin, karıştırın ve kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 15-20 dakika kadar pişirin.
Tavukları tencereye geri ekleyin ve karıştırın.
Tavuklu pilavınız servise hazır. Afiyet olsun!
2 bardak pirinç
2 bardak tavuk suyu
1 su bardağı sıcak su
500 gram tavuk göğsü, küp doğranmış
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan, doğranmış
2 diş sarımsak, ezilmiş
1 adet havuç, küp doğranmış
1 adet yeşil biber, küp doğranmış
1 adet kırmızı biber, küp doğranmış
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1/2 tatlı kaşığı kimyon
1/2 tatlı kaşığı toz zerdeçal
Hazırlanışı:
Pirinci yıkayıp süzün ve kenara koyun.
Büyük bir tencereye tereyağı ve zeytinyağını ekleyin, eritin.
Doğranmış tavukları tencereye ekleyin ve hafifçe kahverengileşene kadar pişirin.
Tavukları tencereden çıkarın ve bir kaseye koyun.
Aynı tencereye soğan, sarımsak, havuç, yeşil ve kırmızı biberleri ekleyin ve kavurun.
Baharatları (tuz, karabiber, kimyon ve zerdeçal) ekleyin ve karıştırın.
Pirinci tencereye ekleyin ve karıştırın.
Tavuk suyunu ve sıcak suyu tencereye ekleyin, karıştırın ve kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 15-20 dakika kadar pişirin.
Tavukları tencereye geri ekleyin ve karıştırın.
Tavuklu pilavınız servise hazır. Afiyet olsun!
Dusha genel olarak sıcak bir ülke olduğu için uzun zamandır dondurma popüler bir tatlı olarak kalmıştır. Dusha'nın en yaygın dondurma aroması balkabağıdır.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
500 gram balkabağı püresi
1 su bardağı süt
1 su bardağı krema
3/4 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı tuz
4 yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Orta boy bir tencereye balkabağı püresi, süt, krema, toz şeker, tarçın ve tuzu koyun.
Malzemeleri karıştırarak orta ateşte kaynatın.
Başka bir kapta yumurta sarılarını çırpın.
Balkabağı karışımını çırptığınız yumurta sarılarına yavaş yavaş ekleyin ve karıştırarak devam edin.
Karışımı tencereye geri koyun ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin, ancak kaynatmayın.
Karışım koyulaşana kadar pişirin. Dondurma yapmak için karışımı soğutun ve dondurma makinesinde dondurun.
500 gram balkabağı püresi
1 su bardağı süt
1 su bardağı krema
3/4 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı tuz
4 yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Orta boy bir tencereye balkabağı püresi, süt, krema, toz şeker, tarçın ve tuzu koyun.
Malzemeleri karıştırarak orta ateşte kaynatın.
Başka bir kapta yumurta sarılarını çırpın.
Balkabağı karışımını çırptığınız yumurta sarılarına yavaş yavaş ekleyin ve karıştırarak devam edin.
Karışımı tencereye geri koyun ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin, ancak kaynatmayın.
Karışım koyulaşana kadar pişirin. Dondurma yapmak için karışımı soğutun ve dondurma makinesinde dondurun.
► Show Spoiler
Djurat çorba kültürü en eskiye dayanan ülkedir. Bölgede yaşayan Qardakhlılar eski yazılarında Djuratlıların kendilerine bizzat çorbayı tanıttıklarını söylemişlerdir. İlk tanışmalarında Qardakhlılar çorbayı "iç ısıtan içki" olarak tanımlamışlardır. Günümüzde Djurat'ın kıtaca en ünlü çorbası Chiedeb çorbasıdır. İçinde pancar, kuru soğan, kereviz, havuç, lahana ve isteğe bağlı olarak dana eti bulunur. Rengini pancardan almaktadır. Bazen az pancar katılarak kırmızı yerine sarı renk elde edilmektedir.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
1 büyük boy pancar, rendelenmiş
1 adet büyük boy kuru soğan, doğranmış
1 adet orta boy kereviz, doğranmış
2 adet orta boy havuç, doğranmış
1/2 adet orta boy beyaz lahana, doğranmış
500 gram dana eti, kuşbaşı doğranmış (isteğe bağlı)
1.5 litre tavuk veya et suyu
2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
Tuz ve karabiber, damak zevkine göre ayarlanabilir
Hazırlanışı:
Büyük boy bir tencereye tereyağı veya zeytinyağı koyun ve ısıtın. Doğranmış kuru soğanları ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
Kerevizi, havuçları ve lahanayı ekleyin. Sebzeleri yaklaşık 5-7 dakika boyunca kavurun.
Rendelenmiş pancarı ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
Dana eti eklemek istiyorsanız, etleri de sebzelerin üzerine ekleyin ve 5-7 dakika boyunca karıştırarak pişirin.
Tavuk veya et suyunu tencereye ekleyin ve karıştırın.
Çorba kaynamaya başlayana kadar orta ateşte pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısın ve 30-40 dakika boyunca çorba pişirin.
Çorba piştikten sonra tuz ve karabiber ile damak zevkinize göre tatlandırın.
İsteğe bağlı olarak, çorbanın rengini daha açık yapmak için pancar miktarını azaltabilirsiniz.
Servis etmeden önce çorbanın üzerine biraz tereyağı veya zeytinyağı dökerek sıcak servis yapın.
1 büyük boy pancar, rendelenmiş
1 adet büyük boy kuru soğan, doğranmış
1 adet orta boy kereviz, doğranmış
2 adet orta boy havuç, doğranmış
1/2 adet orta boy beyaz lahana, doğranmış
500 gram dana eti, kuşbaşı doğranmış (isteğe bağlı)
1.5 litre tavuk veya et suyu
2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
Tuz ve karabiber, damak zevkine göre ayarlanabilir
Hazırlanışı:
Büyük boy bir tencereye tereyağı veya zeytinyağı koyun ve ısıtın. Doğranmış kuru soğanları ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
Kerevizi, havuçları ve lahanayı ekleyin. Sebzeleri yaklaşık 5-7 dakika boyunca kavurun.
Rendelenmiş pancarı ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
Dana eti eklemek istiyorsanız, etleri de sebzelerin üzerine ekleyin ve 5-7 dakika boyunca karıştırarak pişirin.
Tavuk veya et suyunu tencereye ekleyin ve karıştırın.
Çorba kaynamaya başlayana kadar orta ateşte pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısın ve 30-40 dakika boyunca çorba pişirin.
Çorba piştikten sonra tuz ve karabiber ile damak zevkinize göre tatlandırın.
İsteğe bağlı olarak, çorbanın rengini daha açık yapmak için pancar miktarını azaltabilirsiniz.
Servis etmeden önce çorbanın üzerine biraz tereyağı veya zeytinyağı dökerek sıcak servis yapın.
Djuratlılar mantıyı mutfaklarına Himota mantısından esinlenerek katmışlardır ancak iç malzeme olarak fasulye ezmesi yerine kıyma, kuru soğan ve karabiber kullanmışlardır. Pakt Çağı itibariyle Djurat mutfağında yer edinmiş olan yemek Djurat'ın kıta çapında en ünlü yemeklerinden biridir.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
500 gr. ince çiğ yufka
250 gr. dana kıyma
1 büyük boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 litre tavuk suyu veya su
Tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
İnce doğranmış kuru soğanı ve kıymayı derin bir kasede karıştırın.
Karabiber ve tuz ekleyin ve iyice yoğurun.
Yufkaları tezgahın üzerinde açın ve 8x8 cm. kareler halinde kesin.
Her karenin içine kıymalı karışımdan koyun ve kenarlarını kapatın.
Bir tencereye 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyun ve mantıları dizin.
Tavuk suyu veya suyu tencereye ilave edin ve kısık ateşte mantıları yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Pişen mantıları servis tabağına alın ve üzerine tuz ve karabiber serpin.
500 gr. ince çiğ yufka
250 gr. dana kıyma
1 büyük boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 litre tavuk suyu veya su
Tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
İnce doğranmış kuru soğanı ve kıymayı derin bir kasede karıştırın.
Karabiber ve tuz ekleyin ve iyice yoğurun.
Yufkaları tezgahın üzerinde açın ve 8x8 cm. kareler halinde kesin.
Her karenin içine kıymalı karışımdan koyun ve kenarlarını kapatın.
Bir tencereye 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyun ve mantıları dizin.
Tavuk suyu veya suyu tencereye ilave edin ve kısık ateşte mantıları yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Pişen mantıları servis tabağına alın ve üzerine tuz ve karabiber serpin.
Makarna ilk olarak Djurat mutfağı yoluyla kıta insanlarıyla buluşmuştur. Djurat mutfağında makarna günümüzde dana et sote ve ekşi kremayla birlikte servis edilir. Pakt Çağı öncesinde herhangi bir ismi olmayan ve tarihinin ne zamana dayandığı bilinmeyen yemek günümüzde Djuratça isimlendirilmiş ve kıta ülkelerinde ihraç edilmeye başlamıştır.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
500 gram dana eti, küçük parçalara kesilmiş
1 soğan, doğranmış
3 diş sarımsak, doğranmış
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı ekşi krema
Tuz ve karabiber, tadına göre
Makarna, servis için
Hazırlanışı:
Etleri tuz ve karabiberle marine edin ve bir kenara koyun.
Bir tavada biraz yağ kızdırın ve etleri ekleyin. Etlerin her tarafını kızartana kadar pişirin ve sonra bir tabağa alın.
Aynı tavada soğan ve sarımsağı pembeleşinceye kadar kavurun.
Domates salçasını ekleyin ve 1-2 dakika pişirin.
Tavuk suyunu ekleyin ve kaynatın. Kaynadıktan sonra ısıyı azaltın ve 10-15 dakika boyunca kısık ateşte pişirin.
Ekşi kremayı ekleyin ve karıştırın. Etleri tekrar tavaya ekleyin ve karıştırın.
Makarnayı pişirin ve süzün. Servis tabağına koyun ve etli sosu üzerine ekleyin.
500 gram dana eti, küçük parçalara kesilmiş
1 soğan, doğranmış
3 diş sarımsak, doğranmış
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı ekşi krema
Tuz ve karabiber, tadına göre
Makarna, servis için
Hazırlanışı:
Etleri tuz ve karabiberle marine edin ve bir kenara koyun.
Bir tavada biraz yağ kızdırın ve etleri ekleyin. Etlerin her tarafını kızartana kadar pişirin ve sonra bir tabağa alın.
Aynı tavada soğan ve sarımsağı pembeleşinceye kadar kavurun.
Domates salçasını ekleyin ve 1-2 dakika pişirin.
Tavuk suyunu ekleyin ve kaynatın. Kaynadıktan sonra ısıyı azaltın ve 10-15 dakika boyunca kısık ateşte pişirin.
Ekşi kremayı ekleyin ve karıştırın. Etleri tekrar tavaya ekleyin ve karıştırın.
Makarnayı pişirin ve süzün. Servis tabağına koyun ve etli sosu üzerine ekleyin.
Djurat, Pakt Çağı itibariyle Himota'dan susam ithal etmeye başlamıştır ve bu durum Himota tatlılarından esinlenerek tahin üretilmesine yol açmıştır. Üretilen tahin çeşitli tatlılarda denenmiştir ve bu tatlılardan en ünlü olanı tahinli çörek olmuştur.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
2,5 su bardağı un
1/4 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 paket instant maya
1/2 su bardağı süt
1/4 su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1/4 su bardağı tahin
1/4 su bardağı toz şeker
1/4 su bardağı süt
Çörek üzerine sürmek için 1 adet yumurta sarısı
Çöreklerin üstüne serpmek için susam veya çörekotu
Hazırlanışı:
Un, toz şeker, tuz ve instant mayayı bir kasede karıştırın.
Sütü, sıvı yağı ve yumurtayı ayrı bir kapta çırpın ve kuru malzemelere ekleyin. Yoğurun.
Hamuru hafifçe unlanmış bir yüzeyde yoğurun ve yuvarlak bir şekil verin. Hamurunuzu bir fırın tepsisine yerleştirin ve üzerini örtün. 1 saat boyunca mayalanmaya bırakın.
Hamur mayalandıktan sonra, fırını 180 dereceye ayarlayın ve ısıtın.
Tahin, toz şeker ve sütü bir kapta karıştırın.
Mayalanan hamurun üzerine, ortasına doğru boşluk bırakarak tahinli karışımı dökün.
Hamuru yuvarlak bir şekilde kapatarak, çörek şekli verin.
Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam veya çörekotu serpin.
Fırına koyun ve yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra, ılık veya soğuk olarak servis edin.
2,5 su bardağı un
1/4 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 paket instant maya
1/2 su bardağı süt
1/4 su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1/4 su bardağı tahin
1/4 su bardağı toz şeker
1/4 su bardağı süt
Çörek üzerine sürmek için 1 adet yumurta sarısı
Çöreklerin üstüne serpmek için susam veya çörekotu
Hazırlanışı:
Un, toz şeker, tuz ve instant mayayı bir kasede karıştırın.
Sütü, sıvı yağı ve yumurtayı ayrı bir kapta çırpın ve kuru malzemelere ekleyin. Yoğurun.
Hamuru hafifçe unlanmış bir yüzeyde yoğurun ve yuvarlak bir şekil verin. Hamurunuzu bir fırın tepsisine yerleştirin ve üzerini örtün. 1 saat boyunca mayalanmaya bırakın.
Hamur mayalandıktan sonra, fırını 180 dereceye ayarlayın ve ısıtın.
Tahin, toz şeker ve sütü bir kapta karıştırın.
Mayalanan hamurun üzerine, ortasına doğru boşluk bırakarak tahinli karışımı dökün.
Hamuru yuvarlak bir şekilde kapatarak, çörek şekli verin.
Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam veya çörekotu serpin.
Fırına koyun ve yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra, ılık veya soğuk olarak servis edin.
► Show Spoiler
Doğusunda deniz ile buluşan, diğer uluslara nazaran dar bir coğrafyaya sahip olan Tihami mutfağının büyük bir kısmı deniz ürünlerinden oluşmaktadır. Bu ürünlerden üretilen bir salata ise genellikle başlangıç yemeği olarak sunulmaktadır.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
500 gram karides
500 gram kalamar
500 gram midye
1 adet kırmızı soğan, ince doğranmış
1 adet kırmızı biber, ince doğranmış
1 adet sarı biber, ince doğranmış
1 adet yeşil biber, ince doğranmış
2 adet domates, küp şeklinde doğranmış
1/2 demet maydanoz, ince kıyılmış
1/2 demet dereotu, ince kıyılmış
1/4 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon suyu
1 diş sarımsak, rendelenmiş
Tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
Karidesleri, kalamarları ve midyeleri temizleyip yıkayın. Midyelerin kabuklarını açın ve çıkartın.
Karidesleri ve kalamarları bir tavada zeytinyağı ile 2-3 dakika soteleyin. Midyeleri ayrı bir tencerede haşlayın.
Haşlanmış midyeleri çıkartıp kabuklarını çıkartın.
Soğan, biber ve domatesleri salata kasesine alın.
Sotelediğiniz karidesleri ve kalamarları salata kasesine ekleyin. Haşlanmış midyeleri de ekleyip karıştırın.
Maydanoz ve dereotunu ilave edin.
Ayrı bir kapta zeytinyağı, limon suyu, sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırın.
Salatanın üzerine sosu döküp karıştırın.
Salatayı buzdolabında en az yarım saat beklettikten sonra servis yapın.
500 gram karides
500 gram kalamar
500 gram midye
1 adet kırmızı soğan, ince doğranmış
1 adet kırmızı biber, ince doğranmış
1 adet sarı biber, ince doğranmış
1 adet yeşil biber, ince doğranmış
2 adet domates, küp şeklinde doğranmış
1/2 demet maydanoz, ince kıyılmış
1/2 demet dereotu, ince kıyılmış
1/4 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon suyu
1 diş sarımsak, rendelenmiş
Tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
Karidesleri, kalamarları ve midyeleri temizleyip yıkayın. Midyelerin kabuklarını açın ve çıkartın.
Karidesleri ve kalamarları bir tavada zeytinyağı ile 2-3 dakika soteleyin. Midyeleri ayrı bir tencerede haşlayın.
Haşlanmış midyeleri çıkartıp kabuklarını çıkartın.
Soğan, biber ve domatesleri salata kasesine alın.
Sotelediğiniz karidesleri ve kalamarları salata kasesine ekleyin. Haşlanmış midyeleri de ekleyip karıştırın.
Maydanoz ve dereotunu ilave edin.
Ayrı bir kapta zeytinyağı, limon suyu, sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırın.
Salatanın üzerine sosu döküp karıştırın.
Salatayı buzdolabında en az yarım saat beklettikten sonra servis yapın.
Karides, Tihami mutfağında balıktan sonra en çok üne sahip olan deniz mahsülüdür ve genellikle kızartılarak servis edilir.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
500 gram karides
1 su bardağı galeta unu
2 yemek kaşığı mısır unu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
2 adet yumurta
Kızartmak için sıvı yağ
Limon dilimleri ve mayonez (servis için)
Hazırlanışı:
Karidesleri temizleyin ve kabuklarını çıkartın. Kuyruk kısımlarını kesmeden bırakın.
Galeta unu, mısır unu, tuz, karabiber ve kırmızı biberi bir kaba karıştırın.
Başka bir kasede yumurtaları çırpın.
Kızartma yağı derin bir tavada veya tencerede orta ateşte ısıtın.
Karidesleri önce yumurtalı karışıma sonra da galeta unu karışımına batırın ve kızartma yağına bırakın. Karidesleri altın sarısı rengini alana kadar kızartın.
Kızarmış karidesleri havlu kağıt üzerine koyarak fazla yağını alın.
Servis tabağına kızarmış karidesleri koyun ve yanında limon dilimleri ve mayonez ile servis yapın.
500 gram karides
1 su bardağı galeta unu
2 yemek kaşığı mısır unu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
2 adet yumurta
Kızartmak için sıvı yağ
Limon dilimleri ve mayonez (servis için)
Hazırlanışı:
Karidesleri temizleyin ve kabuklarını çıkartın. Kuyruk kısımlarını kesmeden bırakın.
Galeta unu, mısır unu, tuz, karabiber ve kırmızı biberi bir kaba karıştırın.
Başka bir kasede yumurtaları çırpın.
Kızartma yağı derin bir tavada veya tencerede orta ateşte ısıtın.
Karidesleri önce yumurtalı karışıma sonra da galeta unu karışımına batırın ve kızartma yağına bırakın. Karidesleri altın sarısı rengini alana kadar kızartın.
Kızarmış karidesleri havlu kağıt üzerine koyarak fazla yağını alın.
Servis tabağına kızarmış karidesleri koyun ve yanında limon dilimleri ve mayonez ile servis yapın.
Wable balığı, Tihami'nin doğu sınırında bulunan ve Tihami tarafından kıtanın tüm ülkelerine ihraç edilen bir balıktır. Balığın ismi "batı" anlamına gelen "wable" sözcüğüdür. Wable balığı genellikle kızartılarak çeşitli sebzelerle birlikte servis edilir.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
4 adet Wable balığı filetosu
1 su bardağı un
2 adet yumurta
1 su bardağı galeta unu
Tuz
Karabiber
1/2 limonun suyu
Kızartmak için sıvı yağ
Yanına servis etmek için:
Roka yaprakları
Dilimlenmiş limon
İsteğe bağlı olarak tartar sos
Hazırlanışı:
Balıkları yıkayıp kağıt havlu ile kurulayın.
Derin bir tabakta unu, bir tutam tuzu ve bir tutam karabiberi karıştırın.
Başka bir tabakta 2 adet çırpılmış yumurtayı ve biraz tuz ve karabiberi karıştırın.
Bir başka tabakta galeta ununu hazırlayın.
Balık filetolarını önce una batırın, ardından yumurtaya batırın ve en son galeta ununa batırın.
Kızartma tavasında sıvı yağı ısıtın.
Hazırladığınız balıkları kızartın, altın rengine gelene kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Dikkatli olun, balıkları çok fazla pişirmeyin ki kurumaması için içi yumuşak kalsın.
Pişen balıkları kağıt havlu ile alın ve fazla yağını almak için hafifçe bastırın.
Servis tabağına roka yapraklarını yerleştirin.
Kızarmış Wable balığı filetolarını rokaların üzerine yerleştirin.
Yanında limon dilimleri ve tartar sosu ile servis yapın.
4 adet Wable balığı filetosu
1 su bardağı un
2 adet yumurta
1 su bardağı galeta unu
Tuz
Karabiber
1/2 limonun suyu
Kızartmak için sıvı yağ
Yanına servis etmek için:
Roka yaprakları
Dilimlenmiş limon
İsteğe bağlı olarak tartar sos
Hazırlanışı:
Balıkları yıkayıp kağıt havlu ile kurulayın.
Derin bir tabakta unu, bir tutam tuzu ve bir tutam karabiberi karıştırın.
Başka bir tabakta 2 adet çırpılmış yumurtayı ve biraz tuz ve karabiberi karıştırın.
Bir başka tabakta galeta ununu hazırlayın.
Balık filetolarını önce una batırın, ardından yumurtaya batırın ve en son galeta ununa batırın.
Kızartma tavasında sıvı yağı ısıtın.
Hazırladığınız balıkları kızartın, altın rengine gelene kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Dikkatli olun, balıkları çok fazla pişirmeyin ki kurumaması için içi yumuşak kalsın.
Pişen balıkları kağıt havlu ile alın ve fazla yağını almak için hafifçe bastırın.
Servis tabağına roka yapraklarını yerleştirin.
Kızarmış Wable balığı filetolarını rokaların üzerine yerleştirin.
Yanında limon dilimleri ve tartar sosu ile servis yapın.
Tihamililer Himota ile etkileşime geçtikten sonra kekleri mutfaklarına katmışlardır. Kestane ağaçları Tihami'de yetişmektedir ve kestane tohumları Tihami mutfağında uzun zamandır yer almaktadır. Değişim Çağı'nın sonlarına doğru yaygınlaşan tatlı günümüzde kıta çapında ün kazanmıştır ve yaygın olarak tüketilmektedir.
Tarif
► Show Spoiler
Malzemeler:
1 su bardağı un
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı kestane püresi
1/4 su bardağı sıvı yağ
1/4 su bardağı süt
1/2 yemek kaşığı kabartma tozu
1/2 yemek kaşığı vanilya özütü
2 adet yumurta
Çikolata sosu (isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
Fırını 180 dereceye ayarlayın ve muffin tepsisini yağlayın veya muffin kağıtları ile kaplayın.
Bir karıştırma kabında un, toz şeker, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın.
Başka bir kapta yumurtaları çırpın, kestane püresini, sütü ve sıvı yağı ekleyin ve iyice karıştırın.
Kuru karışımı ıslak karışıma ekleyin ve homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.
Hazırladığınız karışımı muffin kalıplarına eşit şekilde paylaştırın.
Önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra muffinleri soğumaya bırakın ve isteğe bağlı olarak üzerlerine çikolata sosu dökün.
1 su bardağı un
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı kestane püresi
1/4 su bardağı sıvı yağ
1/4 su bardağı süt
1/2 yemek kaşığı kabartma tozu
1/2 yemek kaşığı vanilya özütü
2 adet yumurta
Çikolata sosu (isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
Fırını 180 dereceye ayarlayın ve muffin tepsisini yağlayın veya muffin kağıtları ile kaplayın.
Bir karıştırma kabında un, toz şeker, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın.
Başka bir kapta yumurtaları çırpın, kestane püresini, sütü ve sıvı yağı ekleyin ve iyice karıştırın.
Kuru karışımı ıslak karışıma ekleyin ve homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.
Hazırladığınız karışımı muffin kalıplarına eşit şekilde paylaştırın.
Önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra muffinleri soğumaya bırakın ve isteğe bağlı olarak üzerlerine çikolata sosu dökün.