[Hironen Nokogi] Geçmişin Peşinde

#1
Geçmişin Gölgesinde

Evinde oturuyordu. Ayaklarını masaya koymuş, koltuğa iyice gömülmüş bir şekilde, elindeki kağıda bakıyordu. Niye böyle bir şey yapmışlardı ki? Ya da kim yapmıştı? Ne olacağını düşünmüştü bunu yaparken? Ya da gerçekte neler olacaktı? Ne yapması gerekiyordu? Gerçekten büyütmeli miydi bu durumu? Hiçbir şey bilmiyordu. Sorduğu her soru cevapsız kalıyordu. Bir tanesi hariç. Beyni tek sorunun cevabını bulabiliyordu. Ne yapacağını. Gözlerini hafiften kısıp kağıdı ışığa doğru tutup tekrar yazılanlara baktı. Bir anlam çıkartamıyordu yazılanlardan. Bir tek "kütüphane" yazısını net bir şekilde okuyabiliyordu.

İçine gömüldüğü koltukta yavaşça doğrulup takvimi kontrol etti. Ardından pencereden dışarıya bir bakış attı. Güneş yavaştan doğmaya başlamıştı. Gece boyu uyumadığını anladı o an. Meraktan içi içini yiyordu. Merakını gidermesinin ise tek bir yolu vardı. Oturduğu yerden kalkıp bu işin peşine düşmek.

Önce ılık bir duş aldı. Duştan çıktıktan sonra kendisine yiyecek bir şeyler hazırlayıp kahvaltısını yaptı. Karnını doyurduğu gibi üstünü değiştirip kendisini sokağa attı. Bu sırada güneş çoktan gökyüzündeki yerini almış, yeni günün haberini vermişti. Hironen ise hiç beklemeden kendisini kütüphanenin yoluna atmıştı. Yolda yürürken sağdan, soldan tanıdığı insanlar geçiyordu. El sallayarak selam verip devam ediyordu. Her ne kadar uykulu olsa da, içindeki merak duygusu yeterince enerji yüklemeye yetmişti. Kütüphaneye geldiğinde ise hiç beklemeden atladı içeriye.

İçeri girdiğinde nereye bakacağını tam olarak bilmediğini fark etti. Tek tek bütün kitaplara bakamazdı. Bu tip bir durumun imkanı yoktu. Eh, zaten bütün kitaplara bakmasına da gerek yoktu. Himota'nın tarihi ile ilgili kısıma bakmasının iyi bir başlangıç olacağını düşünüyordu. Hızlı adımlarla tarih bölümüne doğru yürümeye başlamıştı. Bu sırada etraftaki insanlara ise çok fazla dikkat etmemişti. Şu an için ilgilendiği tek bir konu vardı ve kafası tamamen o konuya odaklanmıştı. Tarih bölümüne geldiğinde ise yine bir duraksama yaşadı. Hangi kitaba bakmalıydı? Eh, en basitinden başlaması yeterli olur diye düşündü. Amacı belliydi. Birinci Hironen ile iligili bulabileceği bilgileri bulmalıydı. Himota'nın kuruluş yılları hakkında bilgi alması gerekiyordu.
► Show Spoiler

Re: [Hironen Nokogi] Geçmişin Peşinde

#2
"Geçmişini bilmeyen kişi onu yinelemekten kaçamaz." Ne kadar asil bir amaç uğruna uykunu hiçe sayıp çıkıyorsun uzun ve yorucu bir yola. Frum ve Ser sana dayanıklık versin çünkü yolumuz birazcık uzun.

Tarih Bölümü'ne vardıktan sonra yeni bir başlangıca, Himota devletinin kuruluşuna gitmen gerektiğine karar veriyorsun. İyi ki, Himotalılar kendilerine düşkün kişiler. Kim olduklarını gelecek kişilere anlatmayı severler. Bu da demek ki, istemeyeceğin kadar kaynak var. Eline aldığın "Başlangıç" kitabının sayfalarını karışlıyorsun.

"Değişim Çağ'ından önce kurulmuş Himota devleti Kurucu'nun binbir zorluğu aşarak soyunu kurtarması ile başlamıştır. Devlet olmadan önce ise Himotalılar boylar hâlinde yaşamaktaydılar. Sayılarının artmasıyla güneyden dört bir yana dağılmış Himotalılar yerleştikleri bölgede hakimiyet kurmuşlardır. Birbirlerinden çok uzakta olduklarından uzun süre iletişime geçememişlerdir. Bundan ötürü her boy kendi yönetimi olmuş ve zamanla sınırlarını genişletip kuvvelenmiştir. Bu çağda birçok boy birbirleri ile karşı karşıya gelmiştir. Bazıları çatışmış, bazıları tarafsız kalmış, bazıları ise yardımsever davranmıştır. Devletin kurulmasının ardından, toplumun bütünlüğü ilkesi gereği, boylar hakkındaki bilgiler yazıya dökülmemiştir. Sadece kendileri hakkında kayıt tutmuş boyların kayıtlarını tutmasına karışılmamıştır. Aynı sebepten ötürü bu kayıtlar halka açılmamıştır. O yüzden, toplamda kaç tane boy vardı veya birbirlerinden ne kadar farklıydılar bilinmiyor. Ancak belli başlı bilgiler mevcut. Örneğin Kurucu'nun boyu. Her alanda sert bir tavır sergiledikleri biliniyor. Eğitim-öğretim katı, yönetim katı, ordu katı. Kurucu'yu boylara karşı olmaya iten en büyük etmenin bu olduğu söylenir. Himotalıların birbirinden fazla uzaklaşması, sanki farklı kandan geliyormuşcasına birbirleri ile çatışması, birbirlerine sanki farklı toplumlarmış gibi davranmaları. Kurucu'nun boyu dışında bilinen boylardan biri Minaodan boyudur. Adından da anlaşılacağı üzere mızrak kullanımına ağırlık veren bir boydur. Yayılmacı bir tavır sergilemiş olduğundan Kurucu'nun önündeki en büyük engellerden biri olmuştur. Kurucu'nun birlik beraberlik düşüncesinin aksine bu boy diğer boyları savaş yoluyla dize getirip tek hâkim olma düşüncesi taşımaktaydı. Bir diğer engel ise Pemopodan boyu olmuştur. Mitoloji öncesi doğa inancına bağlı bu inatçı boy Kurucu'ya zor zamanlar yaşatmıştır. İnanç yürekten gelen bir duygu olduğundan kişilerin fikirlerinin değişmesi çok zordur. Kurucu'nun korktuğunun başına geldiğini ona kanıtlayan boy ise Nokogi boyu olmuştur. O kadar uzak ve farklı bir hâle gelmişlerdir ki Kurucu onların Himotalı olduğundan şüphe etmiştir. Devlet anlayışına en çok karşı çıkmış boydur. Kurucu, kayıtlara göre, bu boyu hiç anlayamadığını söylemiştir. Birlik ve beraberlikten uzak, kültürden uzak... Bu boy Kurucu'dan özerklik bile talep etmiştir. Bu, Kurucu için bardağı taşıran son damla olmuştur. Bu talebi kendisine bizzat söylemek için gelen boy hanımına asla akıllardan çıkmayacak şekilde patlamıştır. Yazanlara göre Kurucu ilk ve son kez gözyaşı akıtmıştır. Kurucu'nun akan gözyaşının ve sözlerinin boy hanımını etkilediği ve bu olaydan sonra Nokogi boyunun devlet anlayışına geçtiği yazar. Birçok boyunda devletin yerine oturmasından sonra kayıtlarını yaktıkları bilinir."

Ne kadar olaylı bir boymuşsunuz öyle! Yola gelmek bu kadar mı zor olur? Artık genel tarihte boyunun yerini biliyorsun fakat arayışın yeni başlıyor çünkü boy bilgileri kayıtlı değil ve kayıtlar olsa dahi boylar onları kendilerine saklamış. Devlet anlayışının benimsenmesi sonrasında da çoğu kayıtlarını yakmışlar. Anlaşılan çok daha özel yollara başvurman gerekecek.
Off Topic
Esenlikler dilerim, bu konuda GM olarak ben, yani Hiperyus ile ilerleyeceksiniz. Pasiflik süresi 168 saattir. (7 gün)

Re: [Hironen Nokogi] Geçmişin Peşinde

#3
"Başlangıç" kitabını okumaya başladığında, boyu ile alakalı böyle bilgiler bulmayı düşünmüyordu. Yine de bulduğu bilgiler karşısında da üzülmemiş, aksine içini garip bir gurur kaplamıştı. Kendisinin de bağımsızlığa bu kadar düşkün olmasının nedenini anlamıştı. Kurallara ve genel kanıya uymayı sevmemişti, sevememişti. Bu özelliğinin ise Birinci Hironen'den geldiğini anlamıştı. O anda ailesinin kendisi için doğru ismi seçtiğini anlamıştı.

Boyların hepsini tek tek okumuştu. En azından elinde tuttuğu bilgi kaynağında yazılanlar kadarını. Her bir boyun belirli karakteristik özellikleri vardı. Kurucu'nun boyunun sergilediği sert tavırlar, onun Kurucu boy olmasını sağlamıştı. Belki Birinci Hironen daha sert davransa, kendi boyu Kurucu olabilirdi. Gerçi o durumu da istemezdi zira bir ailenin yönetiminde olmak bile ağır gelmiş, istememişti. Ailesinin ismini herhangi bir şekilde kullanmayı reddetmiş, maddi yardım da talep etmemişti hiçbir zaman. Bu durumda bile böyle davrandığını düşününce ailesinin Himota İmparatorluğu'nun başında olduğu durumda ne yapardı hiçbir fikri yoktu. Bu şekilde düşününce de, Birinci Hironen'in bu şekilde davranmadığına şükretti.

Elindeki kitapta yazılanlara göre de, en olaylı boy Nokogi boyuydu. Özerklik talep etmek, devlet anlayışına karşı çıkmak. Kurucu'nun ilk ve son kez Birinci Hironen yüzünden göz yaşı dökmesi bile büyük bir olaydı. Bu olayları düşününce, gerçekten bunların yaşanmış olabileceğini anlamıştı. Birinci Hironen ile ilgili öğrendiği bilgiler arttıkça, ona ne kadar benzediğini de anlıyordu. Ama anlamadığı bazı noktalar da yok değildi. Bu kadar detaylı bilgilerin bile yazıldığı kitapta, bu olayın bu kadar büyütülmüş ve önemli görülmüş olmasına rağmen Kurucu'nun neden korktuğunun başına geldiğini düşündüğü, ya da Kurucu'nun Birinci Hironen'e neler söylediğini yazmamışlardı. Bu bilgileri bir yerden öğrenmesi gerekiyordu ama buralarda bulabileceğini de sanmıyordu. Boylar ile olan bilgiler devlet anlayışına geçildiğinde kayıtlara geçilmemişti. Sadece boyların kendi tuttukları bilgiler vardı o zamanlar hakkında. Bu da Hironen'in tekrar aile evine döneceğini, yüksek ihtimalle de annesi ile konuşması gerektiğini düşündürmüştü. Yine de son çare olarak onu bırakıp, öncelikle kütüphane görevlisine bu konu hakkında soru sormaya karar vermişti. Görevliyi bulduğu zaman soracağı sorusunu kafasında çoktan kurmuştu bile. "Merhabalar, bir sorum olacaktı benim. Başlangıç kitabını okudum da, bu kitap o zamanlar hakkındaki bütün bilgileri içermiyor. Bana Nokogi boyu ile ilgili bilgiler lazım. Kurucu'nun en sıkıntılı gördüğü boy olmasına rağmen hiç bilgi yok. Bulunur mu acaba?"
► Show Spoiler

Re: [Hironen Nokogi] Geçmişin Peşinde

#4
Görevli seni dinledikten sonra verdiği cevap esnasında havadaki rahatsızlığı hissetmeye başladın. "Nokogi boyu... Yüksek olasılık Kurucu'nun en çok uğraştığı boy olduğundan etrafta kendilerine dair bilgi yok. Boy kayıtlarının çoğunun yakıldığını veya aile içinde tutulduğunu düşünürsek de herhangi bir devlet kurumunda bulabileceğinizi sanmıyorum. Eğer Nokogi boyundan gelen bir aileyi tanıyorsanız, ancak onlar size yardımcı olabilir ki olasılık yine de düşük. Eğer özele girmeyecek ise boy kayıtlarını aramamınızı tavsiye ederim. Hem yolun sonu çıkmaz sokak gibi duruyor hem de edineceğiniz bilgeler pek de işinize yaramayacak. Yine de, eğer gerçekten isterseniz, Devlet Arşivi'nde o zamanlarda yaşayan devlet büyüklerinin günlüklerini veya ilk devlet kayıtlarını bulabilirsiniz. Devlet Arşivi vatandaşlara açık mı maalesef bilmiyorum fakat..." Görevli bir süre sonra kısık bir sesle kendi kendine konuşmaya başladı. Ardından "Buldum!" diye sesini yükseltti ve etraftan "ŞŞŞŞŞŞT!" sesi ile yükselen korodan uyarısını aldı. Etrafından başıyla özür diledikten sonra sana döndü. "Aslen İmparator her hafta vatandaşlarla birebir görüşüyor ama şu sıralar Pakt Görüşmesi için Pakt Bölgesi'nde bulunuyor. Onun yokluğunda yönetim İhtiyâr Heyeti'nde. Bu durumda vatandaşlar Heyet ile görüşüyor. Bugün vatandaş kabûl günü olmalı. Eğer Rintoa Bagon'a gidersen, belki aradığın cevapları Heyet verebilir."

Görevliden çok güzel bir tavsiye geldi. İhtiyâr Heyeti adından da anlaşılacağı üzere ülkenin bilge yaşlılarından oluşuyor. İstediğini sana verebilirler fakat takdir edersin ki, bu konuda hassa olmaları muhtemel. Bunun senin gibi genç bir beyni durduracağını sanmıyorum tabii.

Re: [Hironen Nokogi] Geçmişin Peşinde

#5
Görevli konuşmasına başladığı andan itibaren havada hafif bir gerilim baş göstermişti. Devamında, görevli konuşmasına başlamıştı. Nokogi boyunun kayıtlarının aile içinde tutulduğundan bahsetmişti. Hironen ise bunu zaten biliyordu. Çocukluğu o kitapları okuyarak geçmişti. Ne var ki aradığı bilgi o kitaplar içinde yoktu. Tabiki bu bilgiyi de görevliye pat diye vermeyecekti. Vermeyi de düşünmüyordu. Görevli konuştukça umutları tükenirken, son düzlükte görevlinin söylediklerinden sonra tekrar içine bir umut ışığı doğmuştu.

Bu bilgilerin devlet arşivinde olabileceğini, onun için de imparator ile görüşebileceğini söylemişti. Bugün vatandaş kabul günüydü ve imparator vatandaşları huzuruna çağırıp dertlerine derman oluyordu. İmparator ülke dışında olsa da, İhtiyar Heyeti onun görevini üstlenmişti. Yani İhtiyar Heyetinden gerekli bilgileri alabilirdi. Rintoa Bagon'a gidip, ihtiyar heyeti ile görebileceği tavsiyesini duyduğu gibi ağzının kulaklarına varmasına engel olamamıştı. "TEŞEKKÜRLEEEER!" Biraz bağırarak teşekkürünü dile getirdikten sonra bir hışımla kendisini dışarı atmıştı. Sıradaki durağını çoktan belirlemişti bile. Rintoa Bagon.

Hızlı bir şekilde yürümeye başlamıştı. Bir an önce oraya varıp, aradığı bilgilere ulaşmak istiyordu. Geçmişini öğrenmek istiyordu. Son günlerde sahip olamadığı o rahat uykuya sahip olmak istiyordu. Bu heyecana kendisini kaptırıp oraya varınca neler yapacağını düşünmeye başlamıştı bile. Önceliği, ihtiyar heyeti ile görüşmek olacaktı haliyle. Sıra olup olmayacağından emin değildi. Sıra işini oraya gittiğinde düşünecekti. Şimdilik düşüncesini ihtiyar heyetine yoğunlaştırdı.

İhtiyar heyeti ile görüşmeye girdiğinde neler diyebileceğini düşündü. Geçmişini aradığından, geçmişini öğrenmeden asla tam bir Himotalı olamayacağından dem vurabilirdi. Biraz yürek felsefesine girip, yüreğindeki karanlığı sadece geçmişini aydınlatırsa yok edebileceğinden bahsedebilirdi. Bu şekilde ihtiyar heyetini biraz da olsa manipüle edip istediği bilgileri daha rahat almaya çalışabilirdi. Yine de, ihtiyar heyetinin ne denli zorluk çıkaracağını, ya da zorluk çıkartıp çıkartmayacaklarını bilemezdi. Bu düşüncelerinin cevabını da Şafak Yıldızı'na vardığında öğrenebilirdi.

Kafasındaki düşünceler eşliğinde adımlarını biraz daha hızlandırıp bir an önce varmak istiyordu. Geçmişini aydınlatması için Şafak Yıldızı'nı takip edecekti.
► Show Spoiler

Re: [Hironen Nokogi] Geçmişin Peşinde

#6
Heyecan ile dolup taşarken seke seke Şafak Yıldızı'na gidiyorsun. Seni gören yaşlılar gülümserken, gençler etkilenmeden edemiyorlar. Şafak Yıldızı'na vardığında girişte her zaman olduğu gibi iki tane İmparatorluk Muhafızı görüyorsun. Demir alışımlı deri zırhları ve mızrakları ile dikilmekteler. Karşılarına çıkıyor ve İhtiyâr heyeti ile görüşmek istediğini dillendiriyorsun. Bunun üzerine sana altından farksız büyük kapıyı açıyorlar. Uzun koridor boyunca yürüyorsun. Varsayımsal bir çizim olsa da önce Kurucu'nun tablosunu ardından bütün liderlerin tablolarıı görüyorsun. Koridor boyunca devam etmekteler. Koridorun sonunda taht odasına varıyorsun. Senden önce sadece on kişi var. Uzun sürmeyeceğini umut ederek sırada bekliyorsun. Duydukların gayet ön görülebilir sözler. Kimi suç oranı yüksek hırsızlıktan dert yanıyor, kimi ise parçası olduğu kuruma destek istiyor. Sıra hızla sana gelirken senden önce sadece bir kişi kalıyor. Bir çocuk. Boyu beline zar zor geliyor. İhtiyâr Heyeti'nin karşısına çıkıyor ve şu ilgi çekici soruyu soruyor. "Himotalı ne demek?" İhtiyâr Heyeti bu beklenmedik kişi ve sorusu karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Bir dakikalığına birbirlerine baktıktan sonra sıra sıra şu cümleyi kuruyorlar. "Kutsal savaşçı kanı pompalayan erdem dolu yüreğinin arzusunu takip edene Himotalı denir." Ardından heyetin en genç üyesi çocuğa yaklaşıyor ve küçük eline bir kolye sıkıştırıyor. "Bu kolyenin üstündeki rün siper rünüdür. Ergin olana kadar üzerinde taşı. Ardından tekrar buraya gel." Çocuk gözleri canlı ve parlak bir şekilde kafasını hızlıca sallıyor ve teşekkür ettikten sonra koşarak uzaklaşıyor. En genç üye yerine geçtikten sonra seni huzurlarına çağrıyorlar. Artık İhtiyâr Heyeti'nin karşısındasın! Devletin kuruluşundan itibaren liderlerin akıl danıştığı heyete sen ne danışacaksın?
Off Topic
Öncelikle uzun süreli gecikme için özür diliyorum. Gerçekleşmekte olan Ana Kurgu bittikten sonra bu konu devam edecektir.
Post Reply

Return to “Tinkadoko”

cron